Sjezdovka z Discopříběhu: Lyžovat se bude i v létě a v noci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Sjezdovka z Discopříběhu: Lyžovat se bude i v létě a v noci!

Kominický učeň Jirka Horáček vzal blonďatou krasavici Evu na letní lyžovačku, která se natáčela v Písku.
Kominický učeň Jirka Horáček vzal blonďatou krasavici Evu na letní lyžovačku, která se natáčela v Písku. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, MěÚ Písek, youtube.com)

Je to už více než 31 let, kdy ve slavném filmu Discopříběh svištěl po lyžařském svahu Rudolf Hrušínský nejml. (48), alias Jirka Horáček, se svojí láskou Evou. Po letech chátrání sjezdovka v Písku zase ožívá.

Každému, kdo někdy viděl jeden z nejznámějších českých filmů pro mládež, utkvěl v paměti rozesmátý pár na letní lyžovačce. Za zvuků stejnojmenného hitu Michala Davida se hlavní hrdina prohání s blonďatou kráskou na umělém svahu, jede na vleku a cpe se melounem. To byla lyžařská sjezdovka v Písku, kde se záběry natáčely, na vrcholu popularity. Postupem času ale chátrala a posledních deset let byla mimo provoz.

Od dnešního dne je ale všechno jinak. „Lyžařský areál prošel náročnou rekonstrukcí. Svah byl rozšířen, k dispozici je nový vlek včetně odbavení. Sjezdovka je osvětlena a vybavena systémem umělého zasněžování včetně dvou sněžných děl,“ řekl Petr Matoušek z písecké radnice. Lyžovat by se však mělo i v létě. „Umělý povrch, takzvané kartáče, by se měly postupně vyměnit, neboť ty současné jsou zde už od roku 1976, kdy byla sjezdovka poprvé otevřena. V současnosti bude umělý povrch sloužit jako podklad pro technický sníh. Až k tomu bude uzpůsoben i umělý povrch, mohlo by se lyžování protáhnout od srpna až do konce března,“ doplnila mluvčí radnice Irena Malotová.

Písek areál pronajal firmě, která ho bude provozovat, za 25 tisíc korun měsíčně. Dnes v 16 hodin bude slavnostně otevřen.

Sjezdovka v číslech

40 – před tolika lety byla sjezdovka vybudována
230 metrů měří lyžařský svah, převýšení má 60 metrů
15 metrů měří nový pojízdný koberec pro děti
17,4 milionu korun stála rekonstrukce areálu

Discopříběh

Komediální filmový muzikál z roku 1987 o pubertálním kominickém učni, jeho láskách a bezstarostných vylomeninách. Režisér Jaroslav Soukup (72) obsadil do hlavní role Rudolfa Hrušínského nejml. (48), roli krasavice Evy si střihla do té doby neznámá Mariana Slováková (47). Film je zrcadlem doby a baví teeangery už několik generací. K jeho popularitě přispěly i chytlavé písničky hitmeikera Michala Davida (58).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.