Na tomto svahu lyžovali Jirka s Evou: Ale dnes? Sjezdovka z Discopříběhu je zavřená | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Na tomto svahu lyžovali Jirka s Evou: Ale dnes? Sjezdovka z Discopříběhu je zavřená

To jsou oni. Hlavní hrdinové Discopříběhu. Kominický učeň Jirka Horáček v podání Rudolfa Hrušínského nejmladšího a blondýnka Eva, kterou hrála Mariana Slováková.
To jsou oni. Hlavní hrdinové Discopříběhu. Kominický učeň Jirka Horáček v podání Rudolfa Hrušínského nejmladšího a blondýnka Eva, kterou hrála Mariana Slováková. (Foto – archiv, reprofoto, )

Mnozí mají dodnes v paměti film Discopříběh včetně scény, ve které kominický učeň Jirka Horáček vzal přitažlivou blondýnku Evu na letní lyžovačku. Ta se natáčela v Písku. Filmový svah prošel před pár lety nákladnou rekonstrukcí. Teď je ale vše jinak. Areál provozovatel uzavřel.

Filmový svah prošel před pár lety nákladnou rekonstrukcí. Teď je ale vše jinak. Areál provozovatel uzavřel. V době, kdy se jeden z nejznámějších českých filmů pro mládež natáčel, byla lyžařská sjezdovka Na Hradišti v Písku na vrcholu popularity. Když kiny proběhly záběry rozesmátého Rudolfa Hrušínského nejmladšího (52) a jeho filmové lásky Mariany Slovákové (52), podkreslené stejnojmenným hitem Michala Davida, zažila největší slávu. Po sametové revoluci ale začal areál upadat. Kdysi atraktivní lokalita zchátrala, proto ji město nechalo v roce 2019 zrekonstruovat. Nájemce ale dal letos v březnu výpověď. „Má roční výpovědní lhůtu, ale letošní zimu už provoz nezahájil. Odešel mu provozní a nového nesehnal. Navíc nejistá situace kolem cen energií mohla také mít na toto rozhodnutí vliv,“ řekla mluvčí písecké radnice Petra Měšťanová.

Hledá se nájemce

Písecká radnice hodlá areál zachovat a vypsala výběrové řízení na pronájem. Zájemce by měl areál převzít do 1. srpna, v případě dohody už tuto zimu. „Minimální výše nájmu nebyla stanovena, veškeré vstupy včetně energií musí hradit nájemce. Ten současný platil za svah nájemné 25 tisíc ročně. Město ho nijak nedotovalo. Musí doložit, že má zkušenosti s provozováním obdobného nebo jiného sportovního zařízení,“ řekla Petra Měšťanové z písecké radnice. 

Víte, že…

…Discopříběh natočil režisér Jaroslav Soukup v roce 1987?

…písecká sjezdovka byla otevřena už v roce 1976?

…svah měří 230 metrů, převýšení má 60 metrů!

Discopříběh je pro mladé

Komediální filmový muzikál Discopříběh pojednává o pubertálním kominickém učni, jeho láskách a bezstarostných vylomeninách. Režisér Jaroslav Soukup si pro hlavní roli vybral Rudolfa Hrušínského nejmladšího a roli blonďaté Evy si zahrála do té doby neznámá Mariana Slováková. Film je zrcadlem tehdejší doby a baví teenagery už několik generací. Velkou zásluhu na tom mají i hity Michala Davida.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.