Sedm let od smrti Havla. Tajemství jeho života: Milence plánoval rozvrh! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Sedm let od smrti Havla. Tajemství jeho života: Milence plánoval rozvrh!

Zesnulý Václav Havel.
Zesnulý Václav Havel. (Foto ara)

I sedm let po smrti nás Václav Havel (75) dokáže překvapovat. Nikdo by určitě do posledního prezidenta Československa a zároveň prvního prezidenta České republiky neřekl, že byl až takový systematik, který své milence dokázal na papír rozepsat den po dni, co má dělat celý týden.

Psychoterapeutka Jitka Vodňanská (74), která s Havlem chodila čtrnáct let a kvůli které se i málem rozvedl, o našem prezidentovi ve své knize Voda, která hoří dokonce říká, že byl „až obsedantní systematik“. A dokazuje to i papírky, které jí Havel vlastnoručně psal a jež jsou jakýmsi jejím rozvrhem hodin na týden či více dnů. Havel v nich nezapomíná na nic. Ani na úklid, když píše: „Úterý – Po práci být doma, dělat pořádek, prát, žehlit atd.“

Potrpěl si na hranolky

Anebo Jitce diktoval i co má vařit k večeři, když třeba napsal: „Středa – Večeřet budeme u tebe – telecí přírodní řízky + pomfrity (domácí).“

V minulém režimu se takto nazývaly hranolky a domácí znamenalo, že je Jitka nekoupí předsmažené, ale že je musí hezky oškrabat, nakrájet z nich úhledné hranolky a udělat v troubě. Fritézy byly v té době stále výdobytek kapitalismu a na pánev se zase hranolků vešlo málo a byly moc mastné. Havel byl vůbec náročný milenec, dokázal své Jitce i naplánovat, kdy se má balit na výlet. Tak například napsal: „Čtvrtek – Večer si musíš definitivně sbalit - já taky – většinu věcí odnosíme do auta,“ napsal do týdenního itineráře. Nutno dodat, že dokázal úkolovat i sám sebe.

Chaos mu nevadil

„Jsem bohužel svým nejniternějším založením chaotik. Václav můj opak. Až obsedantní systematik. Když obsedanti nepruděj, mám je ráda. Líbí se mi jistota, řád, pořádek. Když obsedanti nepruděj, mám je ráda. Kupodivu si na můj chaod nikdy nestěžoval,“ píše v knize Vodňanská, která byla před Havlem čtyři roky manželkou písničkáře Jana Vodňanského (77).

Dáša nevyšla z domu a Hrádeček byl obsypaný

Sedmé výročí smrti Václava Havla si včera připomněly desítky lidí v Praze, ale také na Hrádečku, kde vydechl naposledy. Plot je obsypaný květinami a na hrobě přibyly nové věnce.

Na jeho milovaném místě, kde 18. prosince roku 2011 zemřel, místní zapalovali svíčky, pokládali sem květiny a srdíčka z různých materiálů. Jednu ze čtyř desítek svíček, které u chalupy zapálili Havlovi příznivci, přinesl i Zdeněk Vojtíšek z Trutnova. „Byl to pro mě jeden z největších Čechů. Moc tu chybí,“ řekl na pietním místě.

Vzpomínalo se i v Praze na Vinohradském hřbitově, kde pan prezident odpočívá. Nové věnce k hrobu přinesl šéf Senátu Jaroslav Kubera (71) a poslala ho také Dagmar Havlová (65). Ještě v pondělí hrob takovými velkými krásnými věnci obsypán nebyl. Havlová na manžela letos vzpomíná v tichosti. K sedmému výročí jeho smrti sdílela jen vzpomínku v podobě jejich společné fotografie, kde se k sobě pod rouchem noci tulí. Lidé zapalovali svíčky také u bývalé prezidentské vily v Dělostřelecké ulici v Praze. Bývalá první doma se ale před domem po celý včerejšek neobjevila.

 Přejmenování letiště po prezidentu Václavu Havlovi

Video se připravuje ...



Přečtěte si
-bello-
25. 12. 2018 • 12:02

Nevím proč nebyl na prezidenta vybrán třeba Vaculík, proč zrovna Havel, který bral lidská práva zejména přes Barrandov , Lucernu a činžák na nábřeží. Analýza Miroslavva Dolejšího r.1989 viz dole lecos napovídá.Jinak - chaotik většinou nezapomene uvařit a psychoanalytička je asi bordelář jako Veškrnová.Zajímavý by bylo, jestli své Danušce Veškrnové na Žižkově taky psal, že je třeba uklidit, uvařit ... http://www.vzdelavaci-institut.info/?q=system/files/Analyza_17_listopadu1989-Miroslav_Dolejsi.pd f

avina
20. 12. 2018 • 15:36

Po otci byl Venca Flaška ***ř. Milenku Vodňanskou přiměl k potratu. Po strýci byl homoušem/ Vondra, milenec/.S Veškrnkou byl pod pantoflem.

tetajulca
20. 12. 2018 • 10:32

Vážená/ý, znal jste ho osobně? Dost pochybuju. A pak, názor může projevit každý diskutující, nejen vy

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.