13. komnata lékaře Pafka: Výhrůžky smrtí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

13. komnata lékaře Pafka: Výhrůžky smrtí!

Pafko patří dodnes k největším kapacitám ve svém oboru.
Pafko patří dodnes k největším kapacitám ve svém oboru. (archiv ČT)

Zachraňoval život prezidentovi a sám riskoval vlastní. Takové je tajemství operace Václava Havla (†75) z roku 1996. Po jejím skončení vyhrožovali Pavlu Pafkovi (78) zabitím.

Před 23 roky zavolali z Hradu profesorovi, který už tehdy byl ale kapacitou, aby Havlovi operoval nádor z plic. „Přijela pro mě obrovská limuzína a dovezla mě na lékařské konzilium,“ zavzpomínal Pafko na den, který se mu změnil život.

Chtěli ho zabít

Stal se osobním lékařem prezidenta, získal obrovskou slávu, ale zároveň mě strach o vlastní život. „Po operaci jsem dokonce dostal výhrůžné dopisy, chtěli mě zabít. To už je všechno dávno,“ přiznal před kamerou 13. komnaty České televize. O tom, že byla situace vážná, svědčí i to, že Hrad udělal okamžitě opatření. „Měl jsem dokonce osobní ochranku. Ale lidé takoví jsou, s tím se musí počítat,“ svěřil profesor.

Ustál komplikace

Tehdy si před operací ani po ní nepřipouštěl, že by mohl selhat. A ustál i komplikace. „Dva dny po zákroku se pacientovi dýchací problémy zhoršily a lékaři museli nasadit sání k odstranění výměšků z plic. Když problém nepolevoval, neměl Pafko jinou možnost než provést tracheotomii, která by mu umožnila dýchat s pomocí ventilátoru,“ prozradil prezidentův mluvčí a poradce Michael Žantovský (70) v knize Havel.

Byl by vinen

Až po tom všem si Pafko uvědomil, jak by ho veřejnost odsoudila, kdyby Václav Havel nepřežil. „Jeden starší kolega mi tehdy napsal: Pane profesore, kdyby pan prezident zemřel, nikdo by se vás neptal, zda jste vinen, nebo nevinen. Vy byste byl vinen,“ přiznal ve své zpovědi v dokumentu, který odvysílá ČT1 dnes večer.

Rytíř v bílém plášti

28. října 2013 byl Pafko vyznamenaný prezidentem Milošem Zemanem medailí Za zásluhy. V roce 2016 byl pasován na rytíře českého lékařského stavu.

Zdravotní problémy Václava Havla (†75)

1980 – ve vězení dostal zápal plic, který způsobil jeho následné problémy s dýcháním v dalších letech.

1983 – v lednu dostal ve vězení opět zápal plic s výměšky. Pozdě mu nasadili antibiotika.

1996 – profesor Pafko se svým týmem mu odstranil nádor s polovinou pravé plíce.

1998 – v dubnu byl helikoptérou převezen z rakouských Alp do Innsbrucku s perforací tlustého střeva.

1998 – když byl v srpnu na operaci, která měla odstranit píštěl voperovanou při předchozím zákroku, vrátily se mu dýchací problémy a začalo mu selhávat srdce.

1998 až 1999 – během dvou let podstoupil čtyři tracheotomie.

2011 – zemřel 18. prosince na následky dlouhodobých zdravotních problémů. Skonal ve spánku na oběhové selhání.

 Michael Žantovský vzpomíná na tlumočení projevu Václava Havla v americkém kongresu

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.