Dagmar Havlová po pěti letech od smrti manžela: Odtajnila společný majetek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dagmar Havlová po pěti letech od smrti manžela: Odtajnila společný majetek!

Dagmar Havlová
Dagmar Havlová (Foto Aha! – Martin Pekárek, reprofoto Top Star a ČT, ara)

Obrovský smutek, bolest ze ztráty milovaného muže, ale i vzpomínky na společně strávené chvíle. To vše prožívá Dagmar Havlová (63) pokaždé, když odemkne dveře na Hrádečku. Chalupu, kterou její muž Václav Havel (†75) miloval, ale také v ní zemřel. Až pět let po jeho smrti do ní nechala nahlédnout.

Když se bývalá první dáma vydá na chalupu pod zříceninou hradu Břecštejn, která se nachází 6 kilometrů od Turnova, cítí obrovskou nostalgii. „Padá to tu na mě velice,“ svěřila se herečka, která má stejně jako všichni, kdo Havla znali, k místu hodně silný vztah. „Pan správce, který sem přijde, tak vždycky otevře dveře a říká, že pozdraví, že řekne: Dobrý den pane prezidente... Jdu jen zkontrolovat topení. Jdu se jen podívat na tu vodu. Tady k tomu mají zvláštní úctu,“ prozradila herečka, která při své poslední návštěvě chalupy nechala poprvé nahlédnout do míst, která její muž miloval.

Interiér připomíná Havlovo muzeum. „Všechno zůstalo stejné. Akorát to tady bylo jinak vyzdobený. Měl tady plakáty, ale měsíc před smrtí je vyměnil tady za ty černý obrázky, i když na mě působí velmi negativně,“ prozradila exkluzivně před kamerou Top Staru. A ukázala i prezidentovo nejmilejší místo v chalupě. „Vaškovo je tady a já seděla tady,“ ukázala při tom na staré křeslo pod oknem vedle gauče, na kterém seděla. Tam si z úcty k prezidentovi nikdo nesedá. „On mě chtěl mít vždycky u sebe. Tady jsme debatovali, koukali na televizi,“ zavzpomínala.

Prezident kutil
Václav Havel na Hrádečku jen nerelaxoval nebo nepsal. „Málokdo ví, že byl praktický. Kolem Hrádečku natíral, a dokonce se pokoušel i něco přitlouct. Ale protože byl přeučený levák, tak to chtěl přitloukat tou levou rukou a obvykle se nějak zranil. Tak to bylo na mě,“ dodala bývalá první dáma.

18. prosinec 2011: Poslední slova před smrtí
Pobyt na chalupě je pro paní Dagmar hodně emotivní i tím, že v ní 18. prosince 2011 i její manžel naposledy vydechl. „Když jeptiška Veritas Holíková v neděli ráno zjistila, že její pacient je už vzhůru, vybídla ho, ať vstane na ranní hygienu. Já chci ještě spát, přijďte tak za hodinu, odpověděl. Když se za hodinu vrátila, spal dál a jeho dech zvolna slábl. Někdy mezi 9.45 a 9.50 přestal dýchat úplně,“ popsal Michael Žantovský poslední minuty prezidentova života v knize Havel.



Přečtěte si
-bello-
16. 8. 2016 • 23:27

Pokud já vím, tak Hrádeček byl místem, kam se jezdilo pařit a "hlubokomyšleně " filozofovat a swingerspartyovat

anka
16. 8. 2016 • 19:45

kdyz jeden nema rad sam sebe, svuj zivot - jak od neho ocekavat, ze bude mit uctu ke komukoliv jinemu jinak preji hezky den vsem

britva
16. 8. 2016 • 19:27

ta chalupa je fakt moc hezká, ale to je asi tak všechno

alfaxomega
16. 8. 2016 • 17:19

paní Havlová je dáma a je hrozné číst tu nenávist, která tady v anonymitě vládne.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.