GOTTA PRODALI DO ČÍNY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

GOTTA PRODALI DO ČÍNY

Karel Gott
Karel Gott (D. Kundrát, P. Machan, Profi media.cz, archiv Blesk)

Tak v Číně Karel Gott (79) ještě nebyl! A pohádka Když draka bolí hlava, v níž Slavík coby herec hraje prim, v nejlidnatější zemi světa tak zabodovala, že ji Čína kupuje a Gott se bude promítat jak v kinech, tak poběží v televizi.

Veliké pocty se v Číně dostalo slovenskému režisérovi Dušanu Rapošovi (65). Manžel české herečky Evy Vejmělkové (49) a režisér pohádky byl pozván za celou Evropu jako výrazná umělecká osobnost současnosti do vedení poroty Mezinárodního studentského kulturního a uměleckého festivalu 2018, který minulý týden pořádal Panda Club ve městě Chengdu.

Pionýři bodují
V rámci festivalu došlo i k prezentaci filmu Když draka bolí hlava. „Pohádka se  setkala s velkým zájmem a spontánním ohlasem u zástupců místních filmových a televizních společností. Hned byly zahájena jednání o uvedení filmu v čínských kinech a televizi, což je pozitivní signál pro celou českou a slovenskou kinematografii, které tam doposud není příliš známá,“ říká Rapoš.

Měl jen zpívat
Gott tak míří do Číny, a to původně v pohádce vůbec hrát neměl. „Nejprve jsme ho poprosili, aby nám s dcerkou Charlotte nazpíval k pohádce jen píseň. Potom dostal knížku, podle které pohádka vznikla, ta se mu velmi líbila, tak jsme ho na vlně jeho zájmu o ten příběh následně oslovili, zda by si nezahrál českého krále,“ komentuje Rapoš.

Vyhověli mu
Karel ale s rolí krále spokojený nebyl. „Přečetl si scénář a vzápětí mi volal, že by hrál radši kováře. Říkám mu, že kovář ale mluví slovensky a on na to: ‚No právě, to je aspoň nějaká výzva! Když už mám zase být po letech ve filmu, tak ať je to něco inspirativního a něco, co mi dá i trošku zabrat. Ať to není jen taková procházka před kamerou‘,“ vzpomíná Rapoš, který prý neměl důvod Slavíkovi nevyhovět, a tak se Gott nakonec zhostil jak role kováře, tak krále.

S pohádkou už bodoval v Tokiu
S písní Jdi za štěstím z pohádky Jak se budí princezny odjel Gott s hitmakerem Karlem Svobodou (†68) v roce 1977 do Tokia na světový festival populární písně Yamaha. Slavík tam obdržel cenu za vynikající umělecké vystoupení. Porota vybírala z 1500 písní z 45 zemí světa a píseň Karla Svobody a Zdeňka Borovce se dostala do finálové čtyřicítky.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.