Ťukněte si s celebritou! Herečka Květa Fialová slaví 87! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ťukněte si s celebritou! Herečka Květa Fialová slaví 87!

Květa Fialová dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší.
Květa Fialová dnes slaví narozeniny. Přejeme všechno nejlepší. (Foto: Pavel Machan)

87. narozeniny dnes slaví herečka Květa Fialová. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Oblíbená filmová a divadelní herečka Květa Fialová se narodila v dnešním Slovensku. Její matka byla sochařka a výtvarnice Květoslava Fialová a otcem byl český legionář Vlastimil Fiala. Na Slovensku rodina žila do roku 1938, kdy byli přinucení slovenskými nacionalisty odejít do Čech. Jejich novým domovem se stal Žďár u Police nad Metují a později Borohrádek.

Květa Fialová vystudovala JAMU v Brně, kterou ukončila v roce 1950. Ještě za studií si zahrála ve snímku Velká příležitost. V té době už působila v divadle v Českém Těšíně, Opavě, Kolíně, Českých Budějovicích, ale i na Slovensku v Martině. V roce 1958 dostala Květa Fialová angažmá v pražském Divadle ABC, které řídil Jan Werich. Působila zde i po sloučení s Městskými divadly pražskými v letech 1963-1990.

Na filmovém plátně se objevovala už ve 40. letech a zahrála si řadu postav. Působila i v televizních seriálech a inscenacích. Objevila se například v dramatech Smrt si říká Engelschen (s Janem Kačerem), nebo Ostře sledované vlaky (kde zasvěcovala do tajů sexu Václava Neckáře). Květa Fialová byla ideální představitelkou krásných osudových žen a stala se sexy symbolem pro muže, byť se nikdy netajila tím, že sex nesnáší (stejně jako politiku a kolektivní sporty).

Její životní rolí se stala postava barové zpěvačky v komedii Limonádový Joe aneb Koňská opera (kde se objevila po boku Miloše Kopeckého a Karla Fialy, jemuž tehdy propůjčil hlas Karel Gott). Podobné role si zopakovala i ve filmech Fantom Morrisvillu, Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky, Partie krásného dragouna (tam zase sváděla Josefa Abrháma), nebo Adéla ještě nevečeřela.

V 60. letech se také často objevovala v televizi. Například v inscenaci Vajíčko, Charlieho teta, nebo v seriálu Hříšní lidé města pražského. Květa Fialová v pozdějších letech hrála hlavně postavy komicky výstředních starších dam, ve kterých našla svou parketu. Například ve filmech Záhadná paní Savageová, nebo Tři dámy s pistolí.

I v důchodovém věku zůstala Květa Fialová oblíbenou a často obsazovanou herečkou. Hrála většinou komediální divadelní role jako například ve hrách Jezinky a bezinky, nebo Harold a Maude, za kterou v roce 2010 získala cenu Thálie. Z novějších filmů uveďme například Účastníci zájezdu. Do vysokého věku si udržela vitalitu, vtip a nadhled, což se ukázalo třeba při sporu s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem, jehož označila za homosexuála.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.