Krutě pravdivá mapa Česka: Tady všude jsou ghetta! Lidé v nich žijí bez práce, bez vzdělání, bez naděje... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Krutě pravdivá mapa Česka: Tady všude jsou ghetta! Lidé v nich žijí bez práce, bez vzdělání, bez naděje...

Tahle mapa Česka nikoho nepotěší. Česko je červenými puntíky, které značí ghetta, doslova posetá.
Tahle mapa Česka nikoho nepotěší. Česko je červenými puntíky, které značí ghetta, doslova posetá. (Aha! - Anna Stramová, infografika Aha!)

Úředníci jim říkají »sociálně vyloučené lokality«, lidé ghetta. Některá mají i svá jména: Bronx, »Šervúd« či Parlament. Živoří v nich zhruba 200 tisíc lidí. Kdo se domnívá, že se převážně jedná o místa v severních regionech státu, hluboce se mýlí.

Svědčí o tom mapa, jež je součástí Strategie romské integrace do roku 2020.  Tu si nechala zpracovat vláda v letošním roce. Její součástí je i mapa ghett.

Jak lze takové novodobé ghetto, kterých neustále přibývá, definovat? Nejjednodušeji snad jako místo, kde žijí lidé s nízkými příjmy, nízkým vzděláním a také mizivou nadějí.  „Takovým místem může být osamocený dům s několika rodinami, ubytovna či celé sídliště, ve kterém žijí různě situované domácnosti včetně chudých a sociálně slabých. »Lokalita« může být sevřena v okolní zástavbě, nebo se dokonce může jednat o vchod či několik bytů v jednom panelovém domě,“ říká Václav Zeman z Úřadu vlády ČR.

Kdo bydlí v ghettech? Zdaleka se nejedná jen o Romy. Najdeme tu rodiny i jednotlivce přežívající na sociálních dávkách, živící se sběrem kovů nebo příležitostnými brigádami. Těch s trvalou prací je minimum. Bývá to také poslední štace pro chronické neplatiče nájemného, nebo oběti dluhových pastí a následných exekucí.

V ČR je v současné do zhruba 600 sociálně vyloučených lokalit a žije v nich přes 200 000 lidí.

Drahá hrůza
Ghetto je poznat na první pohled podle zanedbanosti domů i okolí. Charakteristický je  nedostatek dostupných služeb (školy, školky, lékař, policie). Na těchto »špatných adresách« asi nikdo nebydlí rád, přesto jsou zde tržní nájmy obvykle velmi vysoké. Obchodníci s lidskou bídou tu mají díky benevolentně nastaveným dávkám na bydlení žně.

100 mega ročně
Situaci obyvatel ghett, z nichž třetinu tvoří Romové, se pokouší řešit zmíněná Strategie romské integrace. Na starosti ji mají lidé ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (45). Z rozpočtu státu jde na začleňování Romů asi 100 milionů ročně. Program Strategie počítá s navýšením o 15 milionů.

Co je ghetto?

Pojem ghetto se původně vztahoval k separovaným židovským čtvrtím v evropských městech a úzce souvisí s konceptem segregace, resp. vykazování menšinových skupin obyvatelstva do prostorově omezených oblastí. V takových oblastech je také naprosto běžný výskyt sociálně patologických jevů (alkoholismus, drogové závislosti, gamblerství, prostituce apod.).



Autor:  Milan Kolář

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.