Papaláš KSČ Lubomír Štrougal slavil 90. narozeniny: Jak ten kůl v plotě! Gratulanti se nehrnuli... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Papaláš KSČ Lubomír Štrougal slavil 90. narozeniny: Jak ten kůl v plotě! Gratulanti se nehrnuli...

Na pravidelnou procházku už Štrougal vyráží pouze se svými holemi.
Na pravidelnou procházku už Štrougal vyráží pouze se svými holemi. (Foto Aha! – Ladislav Křivan, ČTK)

Je mu právě devadesát, ale duši sportovce v sobě někdejší komunistický premiér Lubomír Štrougal (90) nezapře ani dnes. Byť chodí těžce o dvou francouzských holích, přesto vyráží na procházky. A může klidně i pršet.

Kdysi mocný papaláš, který neváhal nechat se na chalupu dopravit helikoptérou, dnes žije v třípokojovém bytě na pražském Proseku. Koupil si ho za tři miliony se svou druhou a o 28 let mladší manželkou Miloslavou, kterou si vzal po rozvodu v roce 1990. A právě na obhlídku sídliště bez ohledu na počasí expremiér vyráží. Reportéři Aha! ho tak zastihli i těsně před jeho 90. narozeninami, které oslavil v neděli. Jak ale viděli, gratulanti nepřišli. Jak by řekl jeho politický odpůrce Milouš Jakeš, zůstal jako kůl v plotě.


Šel do hor

Do hlavního města se bývalý komunistický prominent přesunul až před pár lety kvůli potížím s chůzí. Předtím totiž dlouhá léta pobýval na své usedlosti »Na Kobyle« v obci Jizerka, kam se uchýlil po sporech s jakešovským křídlem ve straně, které vrcholily jeho rezignací v říjnu 1988. Rozhodoval se prý dlouho. „Když to pak skutečně udělal, sebral se a odjel na chalupu, kde strávil sám několik měsíců,“ řekla jeho dcera, známá návrhářka Eva Janoušková.

Na Jizerce zůstával i týden po 17. listopadu 1989, než do Prahy přijel na jednání špiček KSČ 24. listopadu. Doufal, že ještě přijde jeho čas... „V roce 1989 vládl v ústředním výboru strany velký zmatek. Po událostech na Národní třídě Milouš Jakeš přednesl referát, který by neobstál ani u uliční organizace složené z deseti důchodců. Prostě bylo vidět, že nikdo neví, co dělat,“ řekl později Štrougal.
Se svými názory ale neuspěl a poté, co neúspěšně kandidoval na generálního tajemníka KSČ, opět odjel do Jizerek. A rodná strana ho brzo nato vyloučila. Komunistou ale zůstal. „Kabát nepřevlékám,“ řekl loni.

Nevěřil disidentům

I když Štrougal byl vždycky považován za nakloněného reformám, přiznal, že podcenil disidenty. „Měl jsem pochybnosti o tom, že tahle garnitura – mimo Dienstbiera, toho jsem pokládal za fachmana – by měla hrát nějakou úlohu opozice,“ vzpomínal.
Ze svého azylu v Jizerkách tak dojížděl koncem 90. let do Prahy jen k soudu. Zpovídal se za různé věci z 60. let i za údajně špatné informování veřejnosti při černobylské havárii. Vždy se ale obhájil.

Čím proslul Štrougal

• V roce 1961 se stal ministrem vnitra, ve funkci pak byl při zatčení svého předchůdce Rudolfa Baráka, čímž vrcholil mocenský boj uvnitř KSČ.

• Další kontroverzní akcí bylo jeho lhaní v akci Neptun připravené ruskou rozvědkou a StB, kdy byly z šumavského Černého jezera vyloveny falešné nacistické dokumenty s důkazy, že na Západě jsou u moci nacisté.

• Od poloviny 60. let stál na straně reformátorů, Pražské jaro prožil jako místopředseda vlády a později odmítl vstoupit do zrádcovské vlády. Vzdor tomu přežil čistky, v roce 1970 se stal federálním premiérem, údajně proto, že nad ním držel ochrannou ruku Gustáv Husák.

• Celou dobu, kdy byl předsedou federální vlády, nikdy nevedl delegaci do Sovětského svazu a nebyl nikdy sám v Moskvě přijat. V 70. a 80. letech pak spolupracoval s mírně odbojnými intelektuály z Prognostického ústavu, byl dokonce podezírán ze styků s opozicí.

•  V politbyru platil za rebela. Na rozdíl od mnoha jiných byl jako doktor práv velmi vzdělaný, neměl problém diskutovat i o odlišných názorech a taky měl rád buržoazní tenis. Ti nejkovanější soudruzi prý říkali: „Štrougal je vynikající ve státní správě, ale není to náš soudruh.“

Proč utekl do Jizerek

Boj s konzervativci po odchodu Gustáva Husáka a nástupu Milouše Jakeše vzdal na podzim 1987. „Štrougala jsem umlouval, aby zůstal, dodělal ekonomickou reformu, nesouhlasil jsem s jeho odchodem, ale on se cítil asi jaksi uražen, že není generálním tajemníkem, a co on bude pod nějakým Jakešem sloužit,“ řekl později Jakeš. Štrougalův kolega, ministr Vlastimil Ehrenberger měl ale jiný názor: „Když prohrál a zůstal sám jako člověk, který měl ekonomickou zodpovědnost a věděl, že jestli republika nezačne s ekonomickou reformou, tak to prostě dál nepůjde, řekl: ,Pánové, jestli nechcete – prosím, ahoj. A odešel. A toho jsem si na něm vážil.“



Přečtěte si
vlamore
26. 10. 2014 • 18:26

dannaa
21. 10. 2014 • 10:34

amplituda-pokud to bylo na mne,tak asi ano.Achjo,nepoznám pravdu od falše.Tak raději budu diskuze jen číst ať zase nenaletím a není mně někoho líto a on z toho bude mít legraci.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.