Slavní v politice I.: Úspěchy, znechucení i výprask a ostuda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Slavní v politice I.: Úspěchy, znechucení i výprask a ostuda!

Kamila Moučková
Kamila Moučková (Aha! - Daniel Černovský)

Jako celebrity získaly slávu a obdiv, jako politiky je však lidé, až na výjimky, většinou nechtěli. Už příští víkend budou další volby a známé tváře mezi kandidáty opět nechybějí. Připravili jsme pro vás přehled umělců, kteří se v minulosti ucházeli o přízeň voličů. Většina z nich dopadla jak sedláci u Chlumce.

Martin Zounar (47)
Kam: v roce 2014 do Evropského parlamentu
Strana: Vize 2014 (bývalá strana LIDEM)
Jak dopadl: totálně propadl, zvolen nebyl
Co řekl: „Chtěl jsem v Evropě pomoci českým potravinám. K tomu mám totiž blízko. Nečekal jsem ale, že bych se do Bruselu dostal.“


Petr Janda (72)
Kam: v roce 2014 do Senátu (v obvodu Kutná Hora)
Strana: Nezávislí
Jak dopadl: přestože kampani věnoval spoustu času a energie a dokonce na volebních mítincích hrál se svou kapelou Olympic, štěstí mu to nepřineslo. Jeho snaha vstoupit do politiky naprostým fiaskem. Ze sedmi kandidátů za kutnohorský obvod dostal nejméně hlasů.
Co řekl: „Byla hloupost, že jsem do toho šel. Takovou chybu už nikdy neudělám.“
Helena Růžičková (†67)
Kam: v roce 1996 do Senátu (v obvodě Louny)
Strana: KSČM
Jak dopadla: tím za jakou stranu kandidovala, způsobila velký rozruch. Spousta lidí její rozhodnutí nechápala a zatratila jí. Ve volbě ale přitom nedopadla úplně nejhůře. S 22,7 procenty jen těsně nepostoupila do druhého kola. Zvolena tak nebyla.
Co řekla: „Dostala jsem solidní nabídku a jako slušný člověk jsem ji zvážila a přijala. Chtěla jsem pomáhat opuštěným dětem, starým lidem a zvířatům. To, že to nevyšlo, je věc jiná.“
Daniela Kolářová (68)
Kam: v roce 1990 do tehdejší Sněmovny lidi Federálního shromáždění
Strana: Občanské fórum
Jak dopadla: stala se poslankyní tehdejšího Národního shromáždění, kde strávila dva roky. Z politiky ale odcházela znechucena.
Co řekla: „Zažila jsem dravce bez skrupulí, kteří opovrhovali pojmem právní stát a občanská společnost. Každého, kdo to jenom vyslovil, okamžitě označili za nepřítele privatizace. Takový člověk se pak ocitl v klatbě. Bylo to dost hnusné i směšné zároveň. Potkala jsem tam i několik skvělých lidí, ovšem ti už z osmadevadesáti procent v politice nejsou.“

Kamila Moučková (86)
Kam: v roce 1994 do zastupitelstva Prahy 1, v roce 1996 do Senátu (v obvodě Mostecko)
Strana: ODA
Jak dopadla: čtyři roky byla zastupitelkou Prahy 1, do Senátu se nedostala.
Co řekla: „Nikdy jsem nechtěla vstoupit do politiky. Jsem beran, v dubnu narozená, a jestli něco nemám a není mi vlastní, tak je to diplomacie. Ono to vzniklo omylem. Volal mi Jirka Dienstbier, že mě chtějí na kandidátku ODA. Říkala jsem mu, že já do politiky nejdu, ale on, že jsem 28. v pořadí a že to nehrozí, že jen chtějí mít na kandidátce slušné lidi. A pak mi v neděli ráno volá, že jsem druhá, hned po Petru Pithartovi. Já jsem omdlela a čtyři roky jsem pak byla zastupitelkou za městskou část Praha 1. Ty velké strany nás utloukly čepicemi, tak jsem to vyřešila tím, že jsem čtyři roky oddávala na Staroměstské radnici.
Jana Hlaváčová (76)
Kam: v roce 1990 do Sněmovny lidu Federálního shromáždění
Strana: Občanské fórum
Jak dopadla: byla zvolena, dostala velký počet preferenčních hlasů. Nicméně brzy zjistila, že tahle profese pro ni není. Mezi politiky byla nešťastná. Po půl roce to zabalila a na svůj mandát rezignovala.
Co řekla: „Byla to chyba. Na to období nerada vzpomínám.“
Dolly Buster (44)
Kam: v roce 2004 do Evropského parlamentu
Strana: NEI (nezávislá erotická iniciativa)
Jak dopadla: podle očekávání šlo jen o bláhový pokus, který nemohl skončit úspěchem.
Co řekla: „S žádnou politikou už nechci mít nikdy nic společného. Využili mou vysokou popularitu a pak mě prosili, zda bych v případě zvolení jim místo europoslance nepřenechala…“



Přečtěte si
ejvm1712
11. 11. 2014 • 08:51

Co další? V politice byl Rudolf Hrušínský. Cpala se tam Jiřina Jirásková,Uršula Kluková,Jiří Krytinář-neuspěli. Zvolena byla i Marta Kubišová,která okamžitě odstoupila. Jsou to prostě komedianti..

pelagie
6. 10. 2014 • 08:30

A právě tady platí - ševče drž se svého kopyta

dandova
6. 10. 2014 • 08:26

Máte dělat, co umíte, kašpaři - kašpařit.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.