Německá studie: Margarín Flora pro.activ je nebezpečný?

Má pomáhat k lepšímu zdraví, ale opak je prý pravdou… Margarín Flora pro.activ, obohacený o rostlinné steroly, tedy látky pomáhající snižovat hladinu cholesterolu v krvi, může být zdravým lidem nebezpečný!
S takovým tvrzením přišla německá spotřebitelská organizace Foodwatch. Po výrobci požaduje, aby tento rostlinný tuk byl prodáván stejně jako léky pouze v lékárnách. Opravdu mohou látky v něm obsažené zdravým lidem ublížit?
Organizace Foodwatch už podala u soudu v Hamburku žalobu, kterou chce výrobce přimět k tomu, aby začal spotřebitele informovat o možných zdravotních rizicích a margarín z regálů v supermarketech poslal do lékáren. Důvod je jednoduchý. Margarín může pomoci lidem s vysokým cholesterolem, ostatním ale údajně škodí.
Výrobce – společnost Unilever – se nařčení brání. „Účelově jsou vybírána pouze některá fakta a ignorovány výsledky rozsáhlého vědeckého výzkumu, kterému byl výrobek Flora pro.activ podroben. Tuk obohacený o rostlinné steroly má jinou úlohu v léčbě poruch projevujících se zvýšenými hladinami cholesterolu než léky,“ uvedla mluvčí společnosti Unilever Martina Janebová.
Co si myslí o margarínu Flora pro.activ čeští odborníci na výživu? „Rozhodně tzv. fytosteroly nejsou tím zásadním faktorem v regulaci hladiny cholesterolu, jejich úlohu nelze přeceňovat,“ myslí si o tuku, jehož cena je 79,90 Kč za 225gramové balení, přední český odborník na výživu ing. Ivan Mach, prezident Asociace výživových poradců ČR.
Podle kardiologa doc. MUDr. Miloše Táborského z olomoucké fakultní nemocnice nelze říci, zda rostlinné steroly, které jsou součástí běžné stravy, jsou závadné, či nezávadné. „Neexistují žádná vědecká data,“ uvedl.
Strach z margarínu ale údajně mít nemusíme. „Rostlinné steroly jsou drahou složkou. Vzhledem k ceně výrobku je velmi málo pravděpodobné, že by po produktu Flora pro.activ sáhl spotřebitel omylem, tj. bez aktivního zájmu o snižování zvýšené hladiny cholesterolu,“ dodává Janebová.
Odborník na výživu ing. Ivan Mach: Vsaďte raději na ryby!
Mají pacienti s vysokou hladinou cholesterolu v krvi sáhnout po drahém margarínu se steroly, nebo ne? Čtenářům Aha! radí odborník na výživu ing. Ivan Mach, CSc.
Snižují rostlinné steroly hladinu cholesterolu v krvi?
„Hladinu cholesterolu snižuje leccos, vždy záleží na tom, jaké jsou výživové návyky jedince a jeho životní styl. Rozhodně fytosteroly nejsou zásadním faktorem, jejich úlohu nelze přeceňovat.“
Je vhodný tuk obsahující rostlinné steroly pro pacienty s vysokou hladinou tuků v krvi?
„Nejde o rostlinné steroly jako takové. Z jejich přirozeného výskytu ve stravě, např. v sójových výrobcích (pokud nebyly geneticky manipulované), má člověk prospěch. Ostatně jako při konzumaci nutričně vyvážené stravy šité na míru konkrétnímu jedinci. Je ale otázkou, zda obohacení margarínů, vůči kterým mají výživoví poradci výhrady, o fytosteroly, je správnou cestou.“
Co se stane, pokud si tímto rostlinným tukem budou mazat chleba lidé s normální hladinou cholesterolu?
„Posílí se u nich možnost rozvoje ucpávání cév cholesterolem v důsledku zvýšení nerovnováhy mezi omega6 a omega3 nenasycenými mastnými kyselinami. Tu zjišťujeme poté, co se rostlinné oleje a margaríny (omega6) začaly nadužívat v porovnání s tuky z mořských ryb a lnu (omega3).“
Co může při problémech s cholesterolem pomoci?
„Zásadnější vliv na regulaci hladiny cholesterolu může mít doplňování rybího tuku ve formě mořských ryb nebo doplňků stravy s omega3 nenasycenými mastnými kyselinami nebo vitaminu B3.“