Jak se nás dotknou lednové změny? Tihle lidé už je pocítili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak se nás dotknou lednové změny? Tihle lidé už je pocítili!

Blanka Balounová s vnučkou Aničkou. V nejbližší době zřejmě přijdou o 3500 korun měsíčně.
Blanka Balounová s vnučkou Aničkou. V nejbližší době zřejmě přijdou o 3500 korun měsíčně. (Aha! – Petr Novotný)

Desítky změn, které na nás ušila vláda kvůli nutným úsporám, už útočí především na naše peněženky. A včera, první pracovní den nového roku, jsme je pocítili naplno.

Někdo musel vytáhnout více drobných na lístek na tramvaj, jít vyřídit příspěvky jinam, než byl zvyklý, rodiny s dětmi se rozhodly šetřit na kultuře a oblečení.

Jen několik změn bylo pozitivních, třeba v lékárnách platíme poplatek pouze za celý recept. Podívejte se, jak reformy zasáhly obyčejné lidi...

Babička Blanka Balounová sama vychovává malou vnučku Aničku: Přijdu o 3500 korun na dítě!

Dobrý start do života neměla dnes už devítiletá Anička. Její matka se o ni nikdy pořádně nestarala. Ve čtyřech letech ji opustila úplně a ani otec o ni nejevil zájem. Naštěstí se jí ujala babička Blanka Balounová (55), která ji má v pěstounské péči. Teď však hrozí, že přijdou o příspěvek od státu. Stát totiž ruší příspěvek pro pěstounyprarodiče.

Blanka Balounová má štěstí, že ještě pracuje. Tři a půl tisíce korun od státu každý měsíc by jí však citelně chybělo. „Nemohla bych už Aničku posílat na keramiku a musely bychom se omezit i v dalších aktivitách. Větší strach mám ale ze ztráty zaměstnání. Všichni víme, jak je to s hledáním práce po padesátce. To nevím, co bych bez příspěvku dělala. Nebo kdyby mi selhalo zdraví, to by byla katastrofa,“ říká Blanka Balounová.

Sama zná další pěstouny, kteří už jsou v důchodu a starají se o vnoučata dvojčátka. S penězi vycházejí jen velmi těsně. Bez příspěvků by se o vnoučata starat nemohli. Paradoxně cizí pěstouni by měli podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP09) dostávat nově příspěvky ve výši průměrné mzdy. S nadsázkou lze říct, že by možná bylo pro některé prarodiče řešením přibrat si k vnoučeti do pěstounské péče ještě cizí dítě.

Proč úředníci odebírají dávky?

Smyslem opatření ministerstva práce a sociálních věcí původně bylo, aby se zabránilo zneužívání dávek. Na Ústecku a Ostravsku se totiž rozmohla praxe, kdy se rodiče naoko vzdali dětí a předali je prarodičům, ačkoliv všichni i nadále žili ve společné domácnosti a pobírali příspěvky. Opatření se ale nelíbí předsedkyni Fondu ohrožených dětí Marii Vodičkové.

„Tyto podvody by měly odhalovat úřady, nikoliv si to zjednodušovat tím, že seberou příspěvek plošně každému,“ tvrdí Vodičková.Pokud se prarodiče dostanou do tíživé situace, mohou o příspěvek požádat. Bude však záležet pouze na posouzení úředníka, zda mu ho přidělí. Žádný nárok existovat nebude. O přijetí návrhu ministerstva práce a sociálních věcí by se mělo rozhodovat v létě.

Pro dávky na »pracák«

Změna zákona týkající se vydávání dávek hmotné nouze a sociálních dávek zavedla tisíce lidí včera na úřady práce. Ty totiž nově tuto agendu přebírají. Úřady práce se ale podle slov Magdalény Čadové, vedoucí oddělení zaměstnanosti, pilně půl roku na nové povinnosti připravovaly.

„V prosinci tu bylo denně šedesát lidí, nyní je tady šedesát lidí každou hodinu. Vše pro klienty ale máme připravené, nové tiskopisy, které je nutné vyplnit. Co se týká například sociálních dávek pro zdravotně postižené, mají čas s jejich vyplněním do konce ledna,“ vysvětluje Čadová.

S papíry nebyl problém

Mezi zdravotně postiženými, kteří v pondělí navštívili Úřad práce v Plzni, byl i Julius Kotlár (60). Podle jeho slov probíhalo vše hladce a bez dlouhého čekání. Už předem věděl, že půjde na jiný úřad, než byl zvyklý.

„Mně tato změna nevadí, jsem sice v plném invalidním důchodu, nemám zdravé nohy, mám nemocnou páteř, ale mě sem v pohodě příbuzní dopraví. Dnes jsme byli pro ty důležité papíry a nebyl žádný problém,“ popisuje Kotlár.

Vyšší důchody

Od Nového roku si polepšili důchodci. Průměrný důchod totiž vzrostl o 169 korun. Není to sice nic moc, ale senioři jsou vděčni i za to málo.

„Přidali mi k důchodu 140 korun, teď mi to volal manžel. Předplatím si nějaký pěkný ženský časopis o zdravém životním stylu a o módě, to mě pořád zajímá. Kvůli vysokým cenám už totiž skoro nikam za kulturou nechodím,“ říká Blanka Spáčilová (64) ze Zlína.

Zdražení MHD

Zdražení hromadné dopravy se nevyhnulo celé řadě měst po republice. U jednorázových jízdenek jde o koruny, u časových kuponů o stokoruny ročně.

„To, že ve Zlíně zdražili jízdné z devíti na dvanáct korun v trolejbusech a autobusech MHD, mě navedlo na jednu důležitou věc. Skvěle mi slouží nohy, držím se v kondici, a tak ode dneška chodím zásadně pěšky,“ říká s nadsázkou Vladimír Schlimbach (65) z Luhačovic.

30 korun za celý recept

Ještě v prosinci byste platili za každou položku na receptu, od Nového roku se však platí jen třicet korun za celý recept a je úplně jedno, kolik na něm máte léků.

„Je to určitě fajn, aspoň na něčem člověk ušetří, když se jinak letos všechno zdražuje. Rodičům chodím do lékárny pro léky pravidelně, změna je velmi potěšila. Konečně jsme se od vlády dočkali rozumného kroku,“ říká řidič z povolání Vladimír Švarc (47) z Českých Budějovic.

Vyšší sazba DPH: Potraviny nezdražily!

Od ledna se také zvedla dolní sazba DPH z 10 na 14 procent. Obchodníci sice zatím berou čtyřprocentní zvýšení na sebe, díky tomu jsou ceny potravin na pultech obchodů stejné jako loni. Obchodníci však podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeňka Juračky už před několika týdny nenápadně zvýšili ceny potravin, aby v lednu nemuseli zdražit skokově a mohli tvrdit, že zdražení v jejich případě není tak výrazné.

„Je to marketingová taktika, která pochází z Německa, kde byla úspěšně použita při přechodu z marky na euro,“ řekl Juračka. Čtyřčlenná rodina Kozických z Dobřan se dvěma malými dětmi se přesto připravuje na zdražení a šetří hlavně na nákupech. „Především budeme muset sáhnout ke snížení peněz na oblečení pro děti, tam to bude patrné,“ vysvětluje Milan Kozický (35).

Nové občanky

Včerejšek byl také prvním dnem, kdy úřady začaly vydávat elektronické občanské průkazy. Jsou to plastové kartičky velikosti kreditní karty. Nově je mohou mít i děti, protože od 26. června nebudou moci cestovat do zahraničí bez vlastního dokladu (pas nebo občanka, ta platí jen po EU). Jenže jen za dopoledne lidé podali sedm tisíc žádostí a systém zkolaboval. Na úřadech se tvořily fronty.

Co vás letos ještě čeká

Ačkoliv největší rána reformního útoku na naše peněženky padla 1. ledna, změny tím nekončí. Kromě reforem vás letos čekají ješ-tě další, často nepříjemné novinky. Podívejte, na co všechno se budete muset ještě připravit.

Od 1. února

✔ Hned několik bank upraví sazebníky, poplatky většinou zvýší. Změny ohlásila Citibank, ČSOB, Era/Poštovní spořitelna, Equa bank, Fio banka, GE Money Bank, Hypoteční banka, LBBW Bank, Waldviertler Sparkasse von 1842.

Od 1. dubna

Začnou platit změny ve zdravotnictví:

✔ Pacient bude mít nárok na veškeré informace o svém zdravotním stavu. Lékař jej musí seznámit se zákrokem, jeho důsledcích a následcích.

✔ Pacient může určit osoby, které mají právo na informace o jeho zdravotním stavu a mohou nahlížet do dokumentace.

✔ Aby se předešlo zbytečnému utrpení umírajících, bude moci pacient sepsat, za jakých okolností jej už lékaři nemají dále léčit a mají jej odpojit od přístrojů.

✔ Stížnosti pacientů budou vyřizovány jednotným postupem, poskytovatelé, pojišťovny a kraje se budou stížnostem muset prokazatelným způsobem věnovat pod hrozbou sankcí.

✔ Pacientům vznikne právo na přítomnost osob blízkých. Může si ale zvolit i jiné osoby, které budou moci být přítomny při poskytování péče.

✔ Lidé si mohou vybírat například nemocnici, kde podstoupí péči.

✔ Pokud by měl pacient podstoupit vážný zdravotní výkon, smí jej a svoji diagnózu konzultovat ještě s dalším lékařem na náklady pojišťovny.

✔ Na léky, které je možné zakoupit bez předpisu, nebude doplácet pojišťovna.

✔ Dojezdová doba záchranky se posune z 15 na 20 minut.

✔ Posádka záchranky bude moci požadovat od lidí, kteří se nacházejí u jejich zásahu, pomoc nutnou k poskytnutí zdravotnické záchranné služby.

✔ Nemocnice téměř nebudou moci odmítnout pacienta. Příjem mohou odmítnout jen ve výjimečném případě. V bezprostředním ohrožení života pacienta nikdy.

✔ Očkování proti rakovině děložního čípku dívek mezi třináctým a čtrnáctým rokem bude hrazeno pojišťovnou.

✔ Darovat vajíčko mohou ženy od 18 do 35 let. Muži se mohou stát dárci spermatu ve věku od 18 do 40 let.

✔ Ženy mohou podstoupit dobrovolnou sterilizaci od 21 let, po písemném souhlasu od 18 let, pod 18 let se souhlasem zákonných zástupců, odborné komise a soudu.

✔ Umělé oplodnění budou moci podstoupit ženy nejvýše do věku 49 let, zdravotní pojištění jim uhradí čtyři pokusy o otěhotnění.

Od 1. září

✔ Konec prodeje klasických žárovek o příkonu 45 W a 25 W.

Od 31. prosince

✔ V Praze, krajských městech s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy a větších městech ve Středočeském kraji skončí regulace nájemného.

V průběhu roku 2012

✔ Ministerstvo zavede »kreditky« na sociální dávky. Na ně budou putovat rodičovské příspěvky, podpora v nezaměstnanosti, dávky v hmotné nouzi, dávky pěstounské péče, sloužit budou i jako identifi kační průkazy pro příjemce peněz od státu.

✔ Ubude zhruba 2000 nemocničních lůžek. Pacienti budou muset často dojíždět do vzdálenější nemocnice. Přesné počty se dozvíme ve druhé polovině roku.

✔ Až 300 tisícům cestujících skončí platnost Opencard pro cestování pražskou hromadnou dopravou. O novou budou moci požádat na magistrátu.

✔ Uchazeči o středoškolské studium si budou moci podat přihlášky maximálně na dvě střední školy (dosud mohli na tři).



Přečtěte si
vymetal
5. 1. 2012 • 13:12

Důležité je, že od nového roku budou muset nezaměstnaní (a nejen cikáni) pracovat po dvou měsících na veřejně prospěšných pracích. To už tady dlouho chybělo a za to dávám palec nahoru.

edea
4. 1. 2012 • 10:29

Oni cikáni neplatí za advokáta,mají to ex offo,to znamená zadarmo.Stejně zadarmo mají všechny léky,dovolené!!,školku a ve škole děcka neplatí nic.Žádné pomůcky,absolutně nic.Mi to připadá,že už si fakt žijí v komunismu,protože nepotřebuji vůbec peníze,mají ze sociálky různá potvrzení,takže jezdí MHD zdarma,vlakem jezdí zdarma a než jdou děcka do školy,mají jednorázový příspěvěk 5 000.-Kč na každé děcko,aby mělo batoh do školy a pomůcky.To je neuvěřitelné...

edea
3. 1. 2012 • 13:48

Tyto příspěvky využívali a berou je všichni cikáni.Od nich jsem se to dozvěděla.Poučili mně a já se chytám za hlavu,jak jsem byla blbá.Hlídám vnoučata jako tisíce babiček,ale příplatky jsem brala na obě děti až teď poslední dva měsíce.Škoda že to berou,děcka to měly na tenis a lyže,protože to je necelých 10 000.-Kč Nevím,kde je chyba.Je fakt,kdybych se zeptala,mohla jsem to brát už 9 let,ale mně to ani nenapadlo,že jako babička ,když hlídám vnoučata,stát mi za to zaplatí.Je fakt dobré se zeptat cikánů,ti mají přehled absolutně ve všem.Těm mým sousedům radí bílý advokát.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.