Poslanci vzkazují: Spořte si na stáří! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Poslanci vzkazují: Spořte si na stáří!

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) patří mezi hlavní tváře právě schvalované penzijní reformy.
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) patří mezi hlavní tváře právě schvalované penzijní reformy. (ČTK)

Sněmovna se dnes vrátí k reformním zákonům. I proti velkému odporu z opozičních lavic vládní koalice zřejmě prosadí zákony, které jsou součástí důchodové reformy.

Parlamentní levice však už nyní chystá protiopatření. A tvrdí, že v případě volebního vítězství sociální demokracie změní, co půjde. Vadí jí například to, že si lidé budou moci převádět část peněz ze státního průběžného systému na individuální účty u penzijních společností.

Kvůli tomu budou podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha scházet desítky miliard státnímu rozpočtu.Poslanec Miroslav Opálka (KSČM) se zase opřel do minimální hranice penzijního připojištění (300 korun), pod níž střadatel nemá nárok na státní příspěvek.

„To podle mě bude napadnutelné u Ústavního soudu jako diskriminační,“ řekl pro Aha! a dodal, že Senát, kde má levice většinu, reformu poslancům s největší pravděpodobností vrátí.

Jaké novinky nás čekají?

● Lidé si budou moct na své účty u soukromých penzijních společností od roku 2013 převádět tři procentní body ze sociálního pojištění.

● Musejí k nim ale přidat ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Na vybranou budou mít čtyři možnosti investování peněz s různým rizikem a výnosy – fond všeobecný (má investovat do státních dluhopisů), konzervativní, vyvážený a dynamický.

● Pro vstup do druhého pilíře se musejí rozhodnout do dovršení 35 let věku, vstoupit budou moci i dříve. Lidé starší 35 let se budou muset pro vstup do systému rozhodnout do konce roku 2012.

»Véčkaři« prosazují příspěvek rodičům

Věci veřejné přesvědčily koaliční kolegy, aby hledali cestu, jak změnit daňové zákony tak, aby bylo možné přispívat na důchod rodičům.

Jejich představa je taková, že každý, kdo odvádí státu důchodové pojištění, by od roku 2013 mohl rodičům-důchodcům posílat jedno procento ze své hrubé mzdy. Stát by mu ho pak odpustil na sociálním pojištění.

Návrh teď řeší ministerstvo financí, které hledá způsob, jak to »propašovat« do daňové reformy.

Důležité otázky a odpovědi

Bude připojištění povinné?

Bude dobrovolné. Pokud se pro ně rozhodnete, nebude možné je do konce nasmlouvaného ukončení zrušit. Maximálně přerušit.

Změní se státní příspěvek?

Maximální výše státního příspěvku na penzijní připojištění má být až 2760 korun ročně. Nyní je to 1800 korun za rok. Změnit se má ovšem i hranice pro jeho poskytování. Nárok na státní příspěvek budou mít nově pouze lidé, kteří si budou měsíčně ukládat minimálně 300 korun.

V současnosti jej dostávají i ti, kteří si ukládají stokorunu měsíčně. Lidé, kteří si budou spořit od 300 korun výše, by podle návrhu nově dostávali od státu měsíčně 90 korun.

Nad třistakorunové úspory by za měsíc obdrželi 90 korun a 20 procent ze spořené částky. Pokud si člověk bude měsíčně spořit 1000 a více korun, bude od státu měsíčně dostávat 230 korun.

Co když budu chtít něco změnit?

Stejně jako dosud bude možné přerušit placení příspěvků nebo uzavřít další smlouvu u jiné penzijní společnosti. Rovněž bude možné odložit placení příspěvků, jako je tomu u penzijního připojištění. Zachovány rovněž zůstanou příspěvky od zaměstnavatele.

Moji milí voliči,

znáte rozdíl mezi švýcarským, francouzským a českým důchodcem? Ten švýcarský ráno vstane, dá si trochu sýra, zapije ho sklenkou mléka a jde do parku krmit ptáčky.

Ten francouzský ráno vstane, dá si trochu kuřecího masíčka, zapije ho sklenkou vína a jde do parku hrát ty jejich koule.

A ten český ráno vstane, sní švýcarské prášky, zapije je sklenkou vody, vezme si francouzské hole a jde makat



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.