Vláda vám změnila včera život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Vláda vám změnila včera život!

Nový zákoník práce přinese zaměstnancům spousty změn, hlavně při podepisování smluv.
Nový zákoník práce přinese zaměstnancům spousty změn, hlavně při podepisování smluv. (Profimedia.cz, ara)

Vláda o reformách mluví celé měsíce, a některé z nich včera dokázala posvětit během pár hodin.

Nový zákoník práce, zákon o druhém pilíři důchodového připojištění a schválený druhý balík klíčových reformních zákonů ve zdravotnictví už by tak nemělo brzdit nic. Čeká je sice ještě schvalovací kolečko, ale kromě levicového Senátu by se nemělo nikde zaseknout.

Novinky na pracovišti viz galerie

Investice do penze: Budeme mít větší výběr!

Nečasův kabinet schválil i zákony nutné pro vytvoření druhého pilíře důchodového systému a úpravu důchodového připojištění. Lidé si budou moct na své účty u soukromých penzijních společností od roku 2013 převádět tři procentní body ze sociálního pojištění.

Musejí k nim ale přidat ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.Na vybranou budou mít čtyři možnosti investování peněz s různým rizikem a výnosy – fond všeobecný (má investovat do státních dluhopisů), konzervativní, vyvážený a dynamický.

3 klíčové otázky a odpovědi

1. Bude připojištění povinné?

Ne, bude dobrovolné! Lidé se budou moci pro vstup do druhého pilíře rozhodnout do dovršení 35 let věku, vstoupit budou moci i dříve. Lidé starší 35 let se budou muset pro vstup do systému rozhodnout do konce roku 2012.

2. Změní se státní příspěvěk?

Maximální výše státního příspěvku na penzijní připojištění má být až 2760 korun ročně. Nyní je to 1800 korun za rok. Změnit se má ovšem i hranice pro jeho poskytování. Nárok na státní příspěvek budou mít nově pouze lidé, kteří si budou měsíčně ukládat minimálně 300 korun.

V současnosti jej dostávají i ti, kteří si ukládají stokorunu měsíčně. Lidé, kteří si budou spořit minimálně 300 korun, by podle návrhu nově dostávali od státu měsíčně 90 korun. Nad třistakorunové úspory by za měsíc obdrželi 90 korun a 20 procent ze spořené částky. Pokud si člověk bude měsíčně spořit 1000 a více korun, bude od státu měsíčně dostávat 230 korun.

3. Co když budu chtít něco změnit?

Stejně jako dosud bude možné přerušit placení příspěvků nebo uzavřít další smlouvu u jiné penzijní společnosti. Rovněž bude možné odložit placení příspěvků, jako je tomu u penzijního připojištění. Zachovány rovněž zůstanou příspěvky od zaměstnavatele.

Reformy ve zdravotnictí

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) může slavit! Jím navrhované změny zdravotnických zákonů, proti kterým protestovaly odbory i část lékařů, prošla. A to téměř v celém původním znění.

Ustoupil pouze od zjednodušení cesty, díky které by mohl neplodný pár získat dítě po dohodě porodem náhradní matky. Dosud takový pár musí využívat mezer v zákoně.

V novém návrhu však bylo příliš nedostatků. Už dříve bylo také schváleno zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici nebo zavedení nadstandardní placené péče.

Sanitky by měly dojet po celém území ČR do 20 minut (nyní 15 minut). Vznikne 40 nových stanovišť záchranky.

Zákon dá záchranářům právo vstupovat do cizích objektů a požadovat od občanů pomoc.

Pokud by při poskytování pomoci byl ohrožen život či zdraví záchranářů, zákon dovoluje ji neposkytnout. Podle záchranářů to ale nebude znamenat zhoršení dostupnosti lékaře.

O umělé oplodnění budou moci požádat i ženy v plodném věku do 55 let. Dosud s tím měly problémy, mnozí lékaři tvrdili, že se mají věnovat spíše babičkovským povinnostem.

Nevidomí pacienti si budou moci do ordinací s sebou přivést vodicího psa.

Právo rodičů na pobyt v nemocnici u nemocného dítěte. To mohou i dnes, musejí však často doufat v ochotu  personálu.



Přečtěte si
spajka
1. 7. 2011 • 07:33

že vláda změnila život i vám, redaktoři AHA.Nejenom nám.

bobosa
30. 6. 2011 • 18:06

Kalousek i Nečas ke zdi....a kulku mezi oči..prasata vyžrany..

zadnice
30. 6. 2011 • 13:45

Tato "vláda" má pravdu. Chce to Řecko, ale ne v ekonomice. Stačí v ulicích.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.