Odboráři: Ochromíme celou zemi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Odboráři: Ochromíme celou zemi!

Fotografie
Fotografie (internal)

Po celé republice nepojedou vlaky, v Praze a Brně se zastaví hromadná doprava, odboráři zablokují dálnice a ulice. Takové pondělí nám chtějí přichystat odboráři, kterým vadí vládní reformy.

Výsledek? Ve velkých městech se dostaneme do práce zřejmě jen pěšky, a kdo potřebuje k přepravě do zaměstnání vlak, měl by si raději na  pondělí vzít dovolenou. A jak varují odboráři, možná dokonce i na zbytek týdne!

KONEC STÁVKY? NEURČEN!

Oficiálně stávka začíná v pondělí ve tři ráno. Přestože se mluvilo o ukončení akce v 16 hodin, odboráři to vzali zpět. „Nevylučuji, že protest protáhneme i na další dny. Pokud na naše požadavky a kritiku budou i nadále velcí šéfové z vlády reagovat tak arogantně, může stávka klidně trvat mnohem, mnohem déle,“ řekl Aha! odborář Jaromír Dušek.

Tím samým pohrozil i šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), Jaroslav Zavadil. „Vyzýváme vládu, aby vzala rozum do hrsti. Jinak se může stát, že ta stávka bude mít úplně jiné rozměry. A to bych nerad,“ prohlásil.

NECHTĚJÍ PRACOVAT V SEDMDESÁTI

Co konkrétně odborům vadí? Hlavně důchodová reforma, která výrazně prodlužuje pracovní věk až k sedmdesátce. Podle odborářů budou lidé dostávat předčasné výpovědi nebo se dočkáme sedmdesátiletých řidičů autobusů.

NEČAS: VYDĚRAČŮM NEUSTOUPÍM

Premiér Petr Nečas, který s odboráři několikrát jednal, se nebojí. „Vláda nepodlehne nátlakovým akcím, které si berou občany jako živý štít či jako rukojmí,“ vzkázal.

Ani on to přitom nebude mít v pondělí při cestě do práce jednoduché. Do Prahy se totiž z celé republiky sjíždějí horníci, aby blokovali ulice vedoucí do města. Leda že by Nečasově limuzíně cestu proklestila policie, se kterou odboráři spolupracují.

„Vyjednávali jsme se záchrannými složkami, policií, hasiči a se záchrankou. Blokády by neměly nikoho ohrozit ani vyvolat ztráty na životech,“ řekla Aha! mluvčí ČMKOS Jana Kašparová.

Veronika Špachtová, personální ředitelka LMC: Zaměstnavatelé budou k lidem tolerantní!

Co zaměstnanci hrozí, když nedorazí do práce kvůli stávce?

„Ačkoliv absence zaměstnance na pracovišti ve sjednané pracovní době bez řádného zdůvodnění či uvolnění např. v podobě dovolené může být hodnocena jako porušení pracovní kázně, vždy je třeba vzít ohled na objektivní okolnosti. Stávka zaměstnanců ve veřejné dopravě v tak velkém rozsahu je přitom zcela mimořádnou událostí.“

Takže hříšníci by mohli být v klidu...

„Ano, očekáváme, že drtivá většina zaměstnavatelů bude mít za této situace pochopení pro jistá zpoždění či výpadky v docházce svých zaměstnanců.“

Co když ale šéfové řeknou: Měli jste s tím počítat a zařídit si, abyste přišli?

„Vzhledem k tomu, že stávka byla potvrzena již v pátek, firmy měly alespoň nějaký čas pro přípravu na tuto mimořádnou situaci. V oborech, jako jsou například administrativa, IT či finance, mohly zaměstnancům s předstihem nabídnout řešení: v naší společnosti bylo například všem zaměstnancům doporučeno zvážit možnost pracovat tento den z domova.“

Co se zájezdem?

Nestihli jste kvůli stávce letadlo na dovolenou? Cestovky nemají povinnost vám nic vrátit. „Jde o zásah »vyšší moci«, tedy neodvratitelnou událost, které nemohla cestovní kancelář ani letecká společnost zabránit,“ řekl viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Přečtěte si
vojjaksvejk
13. 6. 2011 • 13:55

Rovnost občanů ČR před Justicí? Porovnejte si sami.Jak dlouho trvá soudu v ČR vydat předběžné opatření např.: o výživném? Jak dlouho mu trvalo dát p.o. ohledně stávky? Potřebuje-li matka výživné, čeká 4 měsíce na soud, potřebuje-li někdo předběžné opatření..čeká týden, potřebuje-li někdo skutečnou spravedlnost.nedočká se nikdy. Chce-li ovšem vláda něco zamést má to hned a chce li něco hned, má ,, nezávislou neúplatnou justici.Skutečně justice k pohledání a jaká justice taková I vláda a parlament ČR. Nadčasový proslov O. Cronvella při rozpuštění parlamentu? Jak aktuální k dnešnímu dění v parlamentu a vládě ČR - Oliver Cromwell, 20.dubna 1653. "Je nejvyšší čas ukončit vaše zasedání, jež jste zostudili opovrhováním vším dobrým a poskvrnili všemi neřestmi. Nejste než sebranka a odpůrci blahodárné zprávy. Nejste než nájemní ničemové. Svou zemi byste prodali za kus bídného žvance jako Ezau, svého Boha zradili pro pár drobných jako Jidáš. Je ve vás vůbec něco dobrého? Existuje nějaká hanebnost, jež by vám nebyla vlastní? Věřící nejste o nic víc, než můj kůň. Zlato je vaším Bohem. Kdo z vás neumlčel své svědomí za úplatek? Je mezi vámi alespoň jeden, jenž by sebenepatrněji hájil zájmy Commonwealthu? (společenství) Vy mrzké děvky! Což jste svým nestoudným pletichařením a podlostmi neznesvětili toto posvátné místo a z Božího stánku neučinili doupě lotrovské? Jak hnusně odporní jste celému národu, jenž vás pověřil k napravování křivd! Tak tedy! Seberte si své saky paky, zamkněte za sebou a ve jménu Boha, jděte!" již konečně do ***e )))).

zadnice
13. 6. 2011 • 10:12

Ne "byli by schopní", ale JSOU schopní!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.