Když poslanci rozhodují: Tyhle změny nás čekají | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Když poslanci rozhodují: Tyhle změny nás čekají

Změny se dotknou celého zdravotnictví. Pacienti na tom prý většinou vydělají, bude i větší kontrola lékařů.
Změny se dotknou celého zdravotnictví. Pacienti na tom prý většinou vydělají, bude i větší kontrola lékařů. (Profimedia.cz)

I když jim to zrovna moc nevonělo, museli včera poslanci zasednout do svých lavic a mačkat hlasovací tlačítka.

V červnu se totiž dohodli, že si zcela výjimečně přeruší dvouměsíční prázdniny a pár dní budou řešit reformy. Sněmovna tak například včera navzdory odporu opozice podpořila v prvním čtení návrh zákona o zdravotních službách, který vymezuje podmínky poskytování zdravotní péče.

Jednalo se i o penzijní reformě či změně zákoníku práce, pokračovat se bude i dnes. Podívejte se na nejdůležitější změny, které koaliční strany prosazují a které chtějí mít co nejdříve »odklepnuté«.

Větší práva pacientů

Proti zdravotnickým reformám demonstrovaly odbory, opozice je zásadně odmítla, přesto byly jako první na pořadu schůze. A také byly koaliční většinou schváleny. Pokud se něco »nezvrtne«, platit by měly od ledna 2012.

➤ Pacient získá právo na veškeré informace o svém zdravotním stavu a o zdravotních službách, které mu mají být poskytnuty. V Národním registru poskytovatelů najde rovněž všechny údaje o zdravotních zařízeních.

➤ Právo rodičů na pobyt v nemocnici u nemocného dítěte. To mohou i dnes, musejí však často doufat v ochotu personálu.

➤ O umělé oplodnění budou moci požádat i ženy v plodném věku do 55 let. Dosud s tím měly problémy, mnozí lékaři tvrdili, že se mají věnovat spíše babičkovským povinnostem.

➤ Zákonně budou upraveny záležitosti jako operace změny pohlaví, klonování, kastrace či sterilizace. Například kastrovat se dá v Česku chirurgicky bez výjimky, nyní to ale půjde jen v případě, že problém například u sexuálního recidivisty nelze vyřešit léky či jinou terapií. U pacientů starších 25 let pak bude potřeba jejich písemného souhlasu.

➤ Nevidomí pacienti si budou moci do ordinací s sebou přivést vodicího psa.

➤ Sanitky by měly dojet po celém území ČR do 20 minut (nyní 15 minut). Vznikne 40 nových stanovišť záchranky.

➤ Zákon dá záchranářům právo vstupovat do cizích objektů a požadovat od občanů pomoc.

➤ Pokud by při poskytování pomoci byl ohrožen život či zdraví záchranářů, zákon dovoluje ji neposkytnout.

➤ Seznam pokut, které zaplatí zdravotník, když se nějak zachová v rozporu s právy pacientů:

●  100 000 Kč, když pozve k operaci mediky, které pacient odmítá

●  300 000 Kč, když odmítne ošetřit akutního pacienta

●  500 000 Kč, když pacientovi neumožní podívat se do své karty

●  1 000 000 Kč, když poruší slib mlčenlivosti.

Co už prošlo

Poslanci už koncem června schválili první část zdravotnických reforem. Ty zvýšily například platbu za den v nemocnici z 60 na 100 korun a ruší zákaz připlácení na nadstandardní péči. Lidé si mají platit léky do 50 korun a podpůrné léky, za recept dají 30 korun, nyní je dávají za každou položku na receptu.

Nový zákoník práce

Sněmovna si včera v sedm večer odhlasovala pokračování schůze, aby stihli poslanci posvětit i změnu zákoníku práce. Do uzávěrky nebylo jasné, zda se to podařilo, nebo budou jednat ještě dnes.

➤  Zvýší se časový limit na dohodu o provedení práce. Místo nynějších 150 hodin za rok by to mohlo být 300 hodin. Na tuto dohodu se neodvádí pojistné.

➤ Zkušební doba po přijetí do práce by neměla přesáhnout tři měsíce a měla by se sjednat v den nástupu. Nemělo by také být možné ji prodlužovat. Zkušební dobu šest měsíců by mohli mít vedoucí pracovníci.

➤  Pokud firma se zaměstnancem výslovně nesjedná dobu trvání pracovního poměru, bude podle novely na dobu neurčitou. Práce na dobu určitou by pak neměla přesáhnout tři roky a u stejného podniku by se neměla opakovat více než dvakrát.

➤ Výše odstupného by se nově mohla řídit počtem odpracovaných let. Člověk, který byl v podniku méně než rok, by při propuštění dostal jeden průměrný plat. Pokud byl ve fi rmě od jednoho do dvou let, náležet by mu měly dva platy. Kdyby pracoval déle než dva roky, odstupné by činilo tři výdělky.

➤ Člověk by nově mohl dostat výpověď nejen za hrubé porušení pracovních pravidel, ale i za porušení režimu na neschopence.

➤ Zaměstnavatel by mohl půjčit zaměstnance jinému podniku.

➤ Práce přesčas bude předzahrnuta do běžné mzdy nejen vedoucích, ale nově i »řadových« zaměstnanců, a to v limitu do 150 hodin v kalendářním roce.

➤  V nepodnikatelské sféře zůstanou příplatky za práci o víkendu a v noci stejné jako dosud (25 procent za přesčasy a víkendy, 20 procent navíc za noční práci). V podnikatelské sféře bude optimální hranice stanovena na 10 procent, obě strany se ale budou moci domluvit na nižších či vyšších příplatcích.

➤ Odstupné, které zaměstnavatel dává zaměstnanci, aby určitou dobu nepracoval jinde a neprozradil informace z prostředí fi rmy, lze sjednat maximálně na rok. Minimální kompenzace pak klesá z průměrného měsíčního výdělku na polovinu.

Důchodové připojištění

Tyhle penzijní novinky se na nás řítí. ČSSD chce podle svého šéfa Bohuslava Sobotky vládu přemluvit, aby reformy ještě pozměnila. Jinak je prý po svém vítězství ve volbách zase zruší. Jak jednání dopadlo, nebylo do uzávěrky Aha! jasné.

➤  Lidé si budou moct na své účty u soukromých penzijních společností od roku 2013 převádět tři procentní body ze sociálního pojištění.

➤  Musejí k nim ale přidat ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.Na vybranou budou mít čtyři možnosti investování peněz s různým rizikem a výnosy – fond všeobecný (má investovat do státních dluhopisů), konzervativní, vyvážený a dynamický.

➤  Pro vstup do druhého pilíře se musejí rozhodnout do dovršení 35 let věku, vstoupit budou moci i dříve. Lidé starší 35 let se budou muset pro vstup do systému rozhodnout do konce roku 2012.

➤  Maximální výše státního příspěvku na penzijní připojištění má být až 2760 korun ročně. Nyní je to 1800 korun za rok. Změnit se má ovšem i hranice pro jeho poskytování. Nárok na státní příspěvek budou mít nově pouze lidé, kteří si budou měsíčně ukládat minimálně 300 korun.

Lidé, kteří si budou spořit minimálně 300 korun, by podle návrhu nově dostávali od státu měsíčně 90 korun. Nad třistakorunové úspory by za měsíc obdrželi 90 korun a 20 procent ze spořené částky. Pokud si člověk bude měsíčně spořit 1000 a více korun, bude od státu měsíčně dostávat 230 korun.

➤  Stejně jako dosud bude možné přerušit placení příspěvků nebo uzavřít další smlouvu u jiné penzijní společnosti. Rovněž bude možné odložit placení příspěvků, jako je tomu u penzijního připojištění. Zachovány rovněž zůstanou příspěvky od zaměstnavatele.



Přečtěte si
winterfreshka
14. 7. 2011 • 11:14

S klíčema ke koni

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.