Novela zákoníku práce: Snadněji vás vyrazí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Novela zákoníku práce: Snadněji vás vyrazí!

Flexibilnější pracovní trh... Ale v neprospěch zaměstnanců.
Flexibilnější pracovní trh... Ale v neprospěch zaměstnanců. (Profimedia.cz)

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) loni prosadil komplexní změnu pravidel pro práci, odstupné a pobírání podpory v nezaměstnanosti. Část pravidel začala platit už letos, zbytek na nás přijde jako velká voda zřejmě od ledna 2012.

Včera o tom jednala vláda společně se zaměstnavateli a odboráři, kterým se ale novinky ani za mák nelíbí. Aha! pro vás připravilo přehled těch nejzásadnějších změn.

Jaké budou jejich důsledky? Pro zaměstnavatele bude snazší se nás zbavit, dát nám nižší odstupné či nás udržovat v nejistotě tím, že bude řetězit smlouvy na určito...

Odstupné

Nyní dostane zaměstnanec tři měsíční mzdy, nově by se výše odstupného stupňovala podle počtu odpracovaných let. Kdo si odpracuje méně než jeden rok, dostane odstupné ve výši jednoho měsíčního platu. Kdo byl ve firmě mezi jedním a dvěma roky, bude mu patřit odstupné ve výši dvou měsíčních platů. Na tři měsíční platy pak dosáhne jen ten, kdo byl u firmy déle než dva roky.

Nemocenská

Bude nutné zdržovat se v určené době v místě pobytu, zneužití bude důvodem pro výpověď bez nároku na odstupné se standardní dvouměsíční výpovědní dobou. Zatím hrozí zneuživateli nemocenské »jen« pokuta 20 tisíc korun a odebrání neoprávněných dávek.

Přesčasy

Práce přesčas bude předzahrnuta do běžné mzdy nejen vedoucích, ale nově i »řadových« zaměstnanců, a to v limitu do 150 hodin v kalendářním roce.

Víkendová a noční práce

V nepodnikatelské sféře zůstanou příplatky za práci o víkendu a v noci stejné jako dosud (25 % navíc za přesčasy a víkendy, 20 % navíc za noční práci). V podnikatelské sféře bude optimální hranice stanovena na 10 %, obě strany se ale budou moci domluvit na nižších či vyšších příplatcích.

Práce na dobu určitou

Nyní lze »řetězit« smlouvy na dobu určitou nejdéle dva roky. Nově bude poměr na dobu určitou vždy nejdéle tříletý s možností jej opakovat dvakrát. Co to znamená? Že můžete u jednoho zaměstnavatele pracovat bez jistoty smlouvy na dobu neurčitou dohromady klidně devět let.

Konkurenční doložka

Odstupné, které zaměstnavatel dává zaměstnanci, aby určitou dobu nepracoval nikde jinde a neprozradil interní informace z prostředí firmy, lze sjednat maximálně na rok. Minimální kompenzace pak klesá z průměrného měsíčního výdělku na polovinu. Konkurenční doložku by mělo jít nově uplatňovat už ve zkušební době.

Zkušební doba

U vedoucích zaměstnanců naroste ze standardních tří měsíců, které platí pro všechny zaměstnance, na šest měsíců. Firmy tak dostanou možnost lépe si prověřit schopnosti manažerů.

Dohoda o provedení práce

Nově bude mít dohoda limit 300 hodin ročně. Nyní se na ni dá odpracovat ročně jen 150 hodin ročně. Pro zaměstnavatele tak bude výhodnější lidem dávat krátkodobé práce. Na tuto dohodu se totiž neodvádí pojistné.

CO UŽ PLATÍ OD LEDNA

Nový zákoník práce už od začátku letošního roku přinesl podstatné změny pro ty, kdo odcházejí ze zaměstnání. Kdo sám podá výpověď či zaměstnání opustí dohodou, dostane podstatně nižší podporu v nezaměstnanosti.

Ten, kdo dostane odstupné, pak po nějakou dobu nemá nárok na podporu. Výhodnější jsou novoty jen pro lidi, co se po ztrátě práce rozhodnou podnikat – stát jim vyměří zvláštní příspěvek, který v podstatě pokryje podporu.

Přečtěte si
Tarpedivan
17. 6. 2019 • 03:27

Zajímavé. Mockrát děkuji za info. Jsem ale moc rád, že toto už naštěstí řešit nemusím, protože nejsem zaměstnaný, ale podnikám. Konkrétně mám svou vlastní offshore firmu, kterou jsem si založil přes http­s://ww­w.iof­fsho­re.cz/ a z té mě jen tak někdo nevyrazí.

spajka
22. 6. 2011 • 06:24

nechápu,proč nepodnikatelská sféra má stanoveny příplatky za práci přesčas,noční a svátky 25% a podnikatelská sféra jenom 10%.Jelikož pracuji v soukromém sektoru,kde mám jedinou výhodu,že můžu pracovat,tak toto považuji za naprosto absurdní

zadnice
21. 6. 2011 • 15:11

Kalousek z tebe musí mít radost. Ušetříš na jeho "zadání" parametrů" šetření asi nejvíce z celé vlády. Porazíš i ministra zdravotníctví Aleše, který se snaží, ale ty ušetříš na lidech nejvíce!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.