Velký přehled schválených změn: Tohle všechno zaplatíme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Velký přehled schválených změn: Tohle všechno zaplatíme!

Kromě orgánů a obecného zdraví se doktoři brzy soustředí i na naše peněženky.
Kromě orgánů a obecného zdraví se doktoři brzy soustředí i na naše peněženky. (Profimedia.cz, ara)

Na ministerstvu zdravotnictví bouchá šampaňské. Parlamentem prošla třetina reformy – její nejbolestivější část, která zasáhne peněženky pacientů.

Teď se ministr Leoš Heger (TOP 09) vrhá na změny pro lidi, kteří se starají o nemocné příbuzné, a pro zdravotní pojišťovny a s tím související zásahy do sítě nemocničních lůžek, kterých by mělo zmizet až 1500! V poslední třetině reformy bude řešit zvyšování spoluúčasti pacientů, a to ze současných 17 na 23 procent.

Ministerstvo zdravotnictví také plánuje, že budou zvýhodněni pacienti, kteří dodržují léčebný systém či se nevyhýbají preventivním prohlídkám. „Třeba tím, že by se jim snížil regulační poplatek,“ poznamenal včera Heger. Těm neukázněným má naopak hrozit »trest«. „Mohla by se znovu vrátit debata o dvousetkorunovém poplatku u specialisty,“ upřesnil.

Velkou změnou bude i důraz na léčbu dlouhodobě nemocných v domácím prostředí. Pacienti léčeben by mohli stonat doma, kam za nimi budou docházet ošetřovatelé. Uvolnila by se tak lůžka v nemocnicích. To je ale otázka budoucnosti, nejdříve roku 2013.

Připravili jsme pro vás přehled nejzákladnějších novinek, na které si budete muset zvykat už za měsíc nebo nejpozději od nového roku.

Platí od 1. 12. 2011

Hospitalizace

Pozor! Poplatek v nemocnici se od začátku prosince zvýší ze 60 na 100 Kč za den. Pokud si navíc pacient zvolí pokoj s větším soukromím či lepší nemocniční stravu, bude si muset doplatit. Zaplatíme: stovky až tisíce korun.

Platí od 1. 1. 2012

Doprava

Pacient si bude moci zvolit pohodlnější dopravu sanitkou (chceli být v sanitce sám). Jestliže to nebude odůvodněno jeho zdravotním stavem, pouze požadavkem na komfort, připlatí si. Zaplatíme: stovky až tisíce korun.

Změna pojišťovny

Zdravotní pojišťovnu budete smět změnit jen jednou za rok. Dosud to bylo jednou za půl roku. Zaplatíme: změna je zdarma.

Přehled dalších schválených změn najdete ve fotogalerii...

Autor:  ex

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.