Personál olomoucké nemocnice málem upadl: V babyboxu byl velký kluk (1,5)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Personál olomoucké nemocnice málem upadl: V babyboxu byl velký kluk (1,5)!

V olomouckém babyboxu nenašli miminko, ale chlapečka tak velkého, že se do schránky sotva vešel!
V olomouckém babyboxu nenašli miminko, ale chlapečka tak velkého, že se do schránky sotva vešel!  (ČTK, Profimedia.cz, ara)

Velké překvapení čekalo v pondělí večer na zdravotníky obsluhující olomoucký babybox. Když schránku ve zdi otevřeli, nenašli uvnitř novorozeně, ale plačícího chlapečka, jehož věk odhadují na 1,5 roku! Tak staré nebylo žádné z 61 dětí zachráněných českými babyboxy!

Hoch ve schránce musel sedět skrčený, sotva se tam vešel. „Nebyl tam dlouho. Jakmile se box otevře, spustí se signalizace na novorozeneckém oddělení. Do dvou minut měli zdravotníci dítě v rukách a uklidnili ho,“ řekl Aha! mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant. Podle něj je batole po zdravotní stránce v pořádku.

„Chlapeček byl čistě oblečený, neměl žádné známky poranění ani násilí. Nebyl zanedbaný ani špatně živený. Měl u sebe dvě plyšové hračky,“ dodal mluvčí. Před budovou nemocnice byl objeven kočárek, ale žádný dopis ani dokumenty.

Tentokrát malému nedali zaměstnanci nemocnice jméno. „Tento chlapec už určitě jméno má. Nechceme mu motat hlavu,“ objasnil Havrlant. Sestřičky a lékaři ho tak oslovují zdrobnělinami, jimiž se na malé děti obvykle volá.

Klučina prý zatím nemluví, ale reaguje na češtinu. O jeho dalším osudu bude rozhodovat magistrát, který je jeho opatrovníkem. Zřejmě brzy skončí v kojeneckém ústavu.

Ludvík Hess: Je to chyba společnosti!

Výjimečný případ nijak nepotěšil »otce« českých babyboxů Ludvíka Hesse. „Nemám z toho radost. Odložit takto velké dítě není věc okamžitého nápadu. Je to hlavně chyba společnosti a sociální sítě, která rodinu v pravděpodobně zoufalé finanční a hmotné situaci nezachytila a nepomohla jí,“ řekl Hess. Pomoci rodině měli dětští lékaři, sociální pracovníci, sousedi či rodina.

Psycholog: Má trauma na celý život!

Rok a půl staré dítě už má podle psychologa Karla Humhala k matce vytvořený vztah, a když ho máma odloží, navíc do stísněné komůrky, je to pro něj psychické trauma.

„To ho může poznamenat na celý život. Nejhorší je, že si to nebude pamatovat, a tak nebude mít možnost prožitou úzkost a strach z odloučení zpracovat. Tyto pocity ho pak i v dospělosti zaplaví, kdykoliv mu trauma něco připomene.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.