Nedělní speciál: Zahrada! Poradíme vám jak na vodní kámen, ale i se stavbou boudy pro psa... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nedělní speciál: Zahrada! Poradíme vám jak na vodní kámen, ale i se stavbou boudy pro psa...

Vzorová zahrada ochránců přírody je plná lákadel pro zvěř a hmyz.
Vzorová zahrada ochránců přírody je plná lákadel pro zvěř a hmyz. (Aha! – Martin Přibyl, Profimedia.cz)

Milujete přírodu? Cítíte se dobře v lese nebo na louce? Pokud ano, tak vězte, že si svou zahradu můžete zařídit tak, aby se u vás zvířata i neškodný hmyz cítili jako doma. Vaše zeleň tak rázem ožije a vy můžete žít v dokonalém souznění s přírodou.

Český svaz ochránců přírody vybudoval takovou zahradu dokonce nedaleko centra Prahy a Nedělní Aha! se rozjelo podívat, jak vypadá a jak funguje. Naším průvodcem byl jeden z jejích tvůrců – Patrik Sláma.

Zimní úkryt pro ježky

Ježci mohou pro zimování využít tuto umělou noru, která je vyrobena ze dřeva. Musí být ze všech stran dobře zaizolovaná vrstvou hlíny nebo listí a zároveň odvětraná tak, aby se v ní nehromadila vlhkost. Vstupní chodba musí směřovat vzhůru, aby do dutiny nezatékalo. Do větrací šachty nesmí pršet. Ne vždy ježek takovou noru osídlí, ale mohou ji využívat i jiná zvířata.

Ptačí krmítko

Býva vhodným doplňkem každé zahrady. A například v zimních měsících přítomnost hejna živých tvorů na jinak spící zahradě určitě potěší. Hlavní zásadou pro umístění krmítka na zahradě je, aby na něj bylo z domu dobře vidět a aby z něj ptáci dobře viděli. Ve chvíli, kdy nebudou mít přehled o možném blížícím se predátorovi (například kočce), se tam nezabydlí.

Kamení jako skrýš pro ještěrky

Hromada kamení na osluněném místě je ideálním úkrytem pro řadu živočichů. Uvítají ji především plazi, ale také obojživelníci či některé druhy hmyzu.

Bylinková spirála

Je spíš módním prvkem, než že by nějak významně zvyšovala biologickou rozmanitost zahrady. Nicméně rostliny na ní rostoucí, od těch vlhkomilných na úpatí spirály až po suchomilné na vrcholu, může využívat nejenom člověk pro svoji potřebu, ale i řada druhů hmyzu včetně oblíbených motýlů.

Aby zvířata neutonula

Kromě hladké stěny vodních nádrží mohou být smrtící pastí pro mnoho živočichů i malé nádoby. Pokud takové vodní plochy nemohou být uzavřeny, je nutné umožnit živočichům, kteří do nich spadnou (ptáci, hmyz) nebo se v nich narodí (žáby), bezpečný výlez.

Ještě více rad a tipů najdete ve fotogalerii...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.