Nedělní speciál: Zahrada! Poradíme vám s trávou, nočním osvětlením i zabezpečením! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nedělní speciál: Zahrada! Poradíme vám s trávou, nočním osvětlením i zabezpečením!

Pokud květiny správně zaléváme, budou nám krásně kvést celou sezonu.
Pokud květiny správně zaléváme, budou nám krásně kvést celou sezonu. (Profimedia.cz)

Rozkvetlé truhlíky jsou pro každého pěstitele chloubou. Květiny jsou ale velmi křehké, stačí málo a uhynou. Například je musíme správně zalévat, to znamená ani moc, ani málo, ve správný čas a tou pravou vodou. Tak se dnes podíváme zalévání na zoubek...

Truhlíky hlavně nepřemokřit!

Jak správně zalévat květiny v truhlících nebo jiných nádobách, zjistíme celkem snadno. Stačí je prostě trochu zalít a každý den kontrolovat, zda už potřebují vodu, nebo ne.

Pokud má rostlina ještě několik dní po zálivce mokrou hlínu, dávky vody snížíme. Když totiž květiny přelijeme, přemokřené kořeny přestanou přijímat vodu a rostliny vadnou. Na druhou stranu by nikdy půda neměla opakovaně zcela vyschnout!

Péče v době dovolené

Co když jedete na dovolenou a nemáte nikoho, kdo by vám květiny přišel zalít? Řešením jsou samozavlažovací truhlíky. Ty ochrání květiny v bytě i na balkonech. Dají totiž rostlinám tolik vody, kolik potřebují. Skládají se ze tří částí, tedy truhlíku, misky a knotů, a bývají zásobárnou vody na 4 až 5 litrů.

Nemusíte ale hned vyhazovat staré dobré plastové truhlíky. Pokud do dna vyvrtáte otvory, bude stačit, když k nim dokoupíte samostatné zavlažovací misky s knoty, které otvory protáhnete.

Nejlepší voda? Obyčejná dešťovka!

K zálivkám se nejlépe hodí voda dešťová nebo potoční, protože je měkká a rostliny ji milují. Když si necháte při dešti napršet několik nádob, ušetříte navíc za vodu z kohoutku.

Pokud zaléváte čerstvě napuštěnou vodou, nechte ji alespoň chvíli odstát. Příliš studená voda z vodovodu zpomaluje růst.

Když na zálivku není čas...

Přestože většina truhlíkových květin nesnáší dlouhotrvající horka, protože truhlíky na přímém slunci rychle vysychají, některé druhy snášejí horko a sucho o něco lépe.

Pokud se dostanete na chatu nebo chalupu pouze o víkendu a nemáte truhlík se zásobníkem vody, musíte si vybrat rostliny, které vydrží déle i na přímém slunci. Mezi takové ctitele slunce patří například aksamitníky, pelargonie, petúnie, levandule, třapatka nebo smil.

Bylinky za oknem – zalévat je málo, nebo hodně?

Na balkonech, terasách či na okenních parapetech také pěstujeme oblíbené bylinky, nejčastěji v hliněných květináčích, které jsou vhodnější než plastové kontejnery. I zde bývá hodně slunce. Jakou tedy volit zálivku? U bylinek platí, že mají rády prosluněné místo a dobrou zálivku.

Nesnášejí však přemokření, nesmí stát delší dobu ve vlhku. Proto při pěstování volíme dobře propustnou lehkou půdu, díky níž bylinky můžeme zalívat pravidelně, i když střídmě, a přitom je nevystavujeme riziku hniloby.

Více rad naleznete ve fotogalerii...




Přečtěte si
mrazkova@tiscali.cz
23. 12. 2018 • 15:47

Velmi užitečné rady! Díky mockrát. Co se týče toho osvětlení, tak si myslím, že to je opravdu důležité. Přecejen, proč by také zahrada nemohla vyniknout v noci, že? My si zrovna letos na zahradu pořídili nové venkovní osvětlení z https://www.bytova-svitidla.cz/Venkovni-osvetleni a je super. V noci se díky němu naše zahrada vždy doslova rozzáří.

ivannavratil386
18. 5. 2018 • 10:08

Díky mockrát za super rady. S tou dešťovkou souhlasím. Nechávám vždy napršet do barelu a pak s tím zalévám. Žádná rostlina si zatím nestěžovala. Jinak co se týče toho osvětlení, tak podle mého jsou na zahradě nejlepší LED světla. Nejsou tak náročná na instalaci, nemají problém se změnami teplot a hlavně svítí báječně. My například máme ta, jak ukazují tady: http://www.lighting.philips.cz/vzdelavani/blog-budoucnost-svetla/svetlo-v-domacnosti/pruvodce-venkov nim-osvetlenim

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.