Anders Behring: Terorista z Norska | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Anders Behring: Terorista z Norska

Anders Behring vraždění plánoval dlouho předem.
Anders Behring vraždění plánoval dlouho předem. (Profimedia.cz, Reuters)

Hledali byste za událostmi v Oslu a na ostrově Utoya člověka s psychickými problémy nebo prostě krvežíznivého surovce?

Tak to se pořádně pletete. Anders Behring Breivik (32), kterého policie považuje za hlavního pachatele krveprolití v Norsku, byl ve skutečnosti považován za velmi klidného člověka se zálibou v klasické hudbě, četbě a ženském fotbale.

Vášnivý zemědělec?

Anders Behring Breivik (32) je absolventem obchodní akademie v Oslu. Po studiích se odstěhoval od matky a na venkově založil zemědělskou firmu. Na ní pravděpodobně shromažďoval velké množství umělých hnojiv a dalších chemikálií, které posléze použil k výrobě výbušnin, které rozmetaly centrum Osla.

Podle agentury Reuters Breivik koupil v květnu hned šest tun umělého hnojiva! Legálně vlastnil pistoli, několik pušek a brokovnici. Na ostrově Utoya v pátek však údajně střílel samopalem, jakým typem, ale policie neprozradila.

Milovník Franze Kafky

O co se masový vrah zajímal? Samozřejmě o střelné zbraně a lov. To, že je členem střeleckého klubu, asi nikoho neudivuje. Větším překvapením je ovšem záliba ve vážné hudbě a četbě. Jeho oblíbenými spisovateli jsou Franz Kafka a George Orwell. Ani další zájmy nenaznačují, že by holdoval násilí na lidech.

S oblibou sledoval ženský fotbal, poslouchal klasickou hudbu a z politiků nejvíce obdivoval britského politika Winstona Churchilla. Miloval také počítačové hry, konkrétně World Warcraft. Teď si asi dlouho nezahraje. Podle norských zákonů musí být nejpozději do tří dnů předveden před soud.

Vzorný občan

Ačkoli na internetu vystupoval jako pravicový extremista a rasista a kritizoval soužití lidí různých kultur, působil jako bezproblémový jedinec. Až na několik menších dopravních přestupků byl jeho trestní rejstřík naprosto čistý. Teď už je však zřejmé, že Breivik útok plánoval. Na svém profilu sociální sítě Twitter krátce před masakrem napsal tento vzkaz: »Jeden člověk s vírou zmůže to, co sto tisíc lidí s pouhými zájmy«.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.