»Karneval začíná,« napsal a šel vraždit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

»Karneval začíná,« napsal a šel vraždit!

Zbraně a lov. To jsou koníčky muže, který svým činem šokoval svět.
Zbraně a lov. To jsou koníčky muže, který svým činem šokoval svět. (Reuters, ČTK/AP)

Poté, co policie Breivika na ostrově Utoya dopadla, mysleli si téměř všichni, že jde o pomateného blázna, kterému takříkajíc přeskočilo.

Jenže skutečnost je ještě děsivější! Pravicový extremista Anders Behring Breivik (32) vraždil naprosto chladnokrevně a vše měl do posledního puntíku naplánované. A vše dokonce zaznamenal pro případné následovníky.

Breivik sepsal 1500stránkový manifest s názvem Evropská deklarace nezávislosti. V něm rok a půl připravoval svůj otřesný čin a sloužit má mimo jiné jako návod pro jeho následovníky.

Podrobně vysvětluje, jak se vyrábějí výbušniny z hnojiva, líčí, jak si pořídit opravdu dobrou neprůstřelnou vestu i kolik lidí zhruba je nutné zabít. V manifestu odsuzuje přistěhovalectví a příslušníky ostatních ras, zejména muslimy.

Norská imigrační politika je podle jeho slov příliš vstřícná a lidé různých kultur podle něj nedokážou žít v míru v rámci jednoho státu. Plán byl ovšem dlouhodobý – v 70. letech tohoto století má vyvrcholit občanská válka, která vyhladí cizí kultury, a v roce 2083 budou z Evropy deportováni všichni muslimové, ačkoli už budou mít většinu. Breivik dokonce počítá s tím, že bude jednou nazýván největší bestií od druhé světové války.

»Umělecké dílo« zakončil slovy, ze kterých běhá mráz po zádech: „Doufám, že toto je můj poslední příspěvek. Je pátek, 22. července, 12 hodin 51 minut. Vše je otestováno, snad to vyjde.“ Jen 95 minut poté explodovala v centru Osla první nálož..

Úryvky z Breivikova deníku

27. dubna – Objednal jsem si hnojiva, mají přijít příští týden. Ještě předtím jsem si oficiálně zaregistroval svou firmu jako zemědělský subjekt, abych mohl objednávat od národních farmářských dodavatelů. Minulý týden jsem v hlavním městě strávil dost času s přáteli ... Věděl jsem, že to je na dlouhou dobu poslední šance, kdy se můžu radovat z jejich přítomnosti.

11. května – Je poněkud ironické, že jsem tak blízko největší vojenské základny v zemi. Ušetřilo by mi hodně potíží, kdybych si mohl »půjčit« hrnek cukru a 3 kg C4 (plastická trhavina) od svého drahého souseda.

26. května – Nakupoval jsem mixéry, asi 12 jsem jich koupil...různé značky, abych je otestoval.

11. června – Po velmi dlouhé době jsem se dnes modlil. Vysvětloval jsem Bohu, že pokud nechce, aby marxistickoislamistická aliance během příštího sta let úplně vyhladila evropské křesťany, musí zajistit vítězství těch, kteří za zachování evropského křesťanství bojují.

13. června – Připravil jsem testovací zařízení a přesunul se na odlehlé místo... Zapálil jsem rozbušku, šel ven a čekal. Bylo to asi nejdelších 10 vteřin v mém životě... Prásk! Detonace byla úspěšná!

4. července – Začal jsem s přípravami na cestu k tajné skrýši, kam jsem si zakopal zbraně loni v červenci.

15. července – Dnes jsem jel vlakem do hlavního města vyzvednout si rezervované auto z půjčovny.

18. července – V noci po setmění jsem naložil vše do auta. Ale ještě to potřebuji pořádně připevnit. Vyzkoušel jsem zařízení. Jsem vysílen! Ale dobrý trénink. Piju čtyři proteinové nápoje denně, abych posílil svaly.

22. července – Tak začínám sérii výbuchů na připravených místech... Mám dost materiálu na minimálně 20 explozí... Bude to buď všechno, nebo nic... První na řadu přijde maškarní večírek, v převleku policisty. Přijedu s odznaky:). Bude úžasné, jak všechny ohromím:).

Poznámka na okraj: představte si, že by teď ke mně přišli muži zákona. Asi by mě omylem pokládali za teroristu, hahaha!Doufám, že tohle je můj poslední příspěvek. Je pátek 22. července, 12 hodin 51 minut. Všechno jsem otestoval. Karneval začíná, převlečte se za policisty! Nezapomeňte si vzít odznaky. Bude to úžasné, lidi budou koukat!

Farma na výrobu smrti

Breivik byl svým šíleným plánem doslova posedlý a podřídil mu prakticky celý svůj život. Odstěhoval se z hlavního města na farmu, založil si společnost Geofarm. Díky té se mohl dostat k dusíkatému hnojivu, které jinak v Norsku není volně prodejné.

A z něho šílený muž vyráběl výbušniny. V květnu dokonce nakoupil šest tun hnojiv! Policie ostatně říká, že nálože, které v Oslu vybuchly, byly z umělých hnojiv. Stejné nálože pak policisté našli i na ostrově Utoya – ty naštěstí vrah nestačil odpálit.

Kdo je Breivik

■ Vystudoval obchodní akademii.

■ Dlouho žil s matkou, pak se odstěhoval na venkov.

■ Ženám se líbil, ale nejevil o ně zájem.

■ Má rád střelbu, je členem střeleckého oddílu

■ Má několik legálně držených zbraní.

■ Chodí rád do posilovny.

■ Je nadšeným hráčem počítačové hry World Warcraft.

■  Jeho oblíbenými spisovateli jsou George Orwell a Franz Kafka.

■ Poslouchá klasickou hudbu.

■  Je obdivovatelem britského politika Winstona Churchilla.

■  Rád cituje i českého prezidenta Klause. Líbí se mu především jeho kritika Evropské unie.

■  Kritizoval tolerantní přistěhovaleckou politiku Norska.

■ Je členem Řádu svobodných zednářů.

■  V Norsku mu hrozí pouhých 21 let odnětí svobody, protože tamní legislativa více neumožňuje.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.