Terorista z letadla: Měl zřejmě komplice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Terorista z letadla: Měl zřejmě komplice!

Fotografie
Fotografie (internal)

Sebevražedný terorista z Nigérie Abdul Mutallab (23), který se v pátek neúspěšně pokusil vyhodit nad americkým Detroitem do vzduchu airbus společnosti Delta se 300 pasažéry, měl s největší pravděpodobností komplice!

Po možném spolupachateli pátrají britské bezpečnostní složky. „Nevíme, zda to byl čin jednoho muže, nebo zda za tím bylo více lidí. Já se ale přikláním ke druhé variantě,“ svěřil se britský ministr spravedlnosti Alan Johnson.

Nigerijec, který tři roky studoval ve Velké Británii, byl na seznamu sledovaných osob. Na stejném seznamu byl i v USA. Jeho otec Alhaji Umaru Mutallab navíc kontaktoval americkou ambasádu týdny před útokem. Varoval, že se z jeho syna stal nebezpečný radikál. Ani to nestačilo, aby se Abdul Mutallab dostal na seznam čtyř tisíc potenciálních teroristů, kterým je zakázán vstup do letadel. Sám Mutallab se přihlásil k teroristické organizaci AlKáida.

Výbušnina, kterou Nigerijec pronesl do letadla v prezervativu, by podle vyšetřovatelů vyhodila do vzduchu i větší letoun. Jednalo se o 80 gramů vysoce výbušné látky pentrit. Terorista se trhavinu pokusil odpálit asi hodinu před přistáním. Cestující a posádka naštěstí útočníka včas přemohli. Mutallabovi nyní hrozí dvacet let vězení.

Abdul Mutallab byl zadržen včas.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.