Šetří na nás! Na doplňková léčiva už nic nedostaneme | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Šetří na nás! Na doplňková léčiva už nic nedostaneme

Lékárnice budou zanedlouho pacientům účtovat za léky více korun.
Lékárnice budou zanedlouho pacientům účtovat za léky více korun.

Vláda mimo jiné schválila, aby pojišťovny nic nedoplácely na tzv. doplňkové léky. Jde o vedlejší léky, které při léčbě spíše pomáhají, než opravdu řeší problém. „Jde například o krémy na křečové žíly, přípravky na hubnutí, na zlepšení paměti. Zkrátka na něco mezi vitaminem a lékem,“ řekl Aha! mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Právě tyto přípravky ale často užívají důchodci a chronicky nemocní, a na nich se tedy ušetří několik stovek milionů. Navíc se výdaje za ně už nebudou počítat do ochranného limitu.

Podle odborníků to ale finance lidí neohrozí. „Řada pacientů jen více zváží, zda je nutné si tato léčiva opravdu pořizovat,“ myslí si prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.A o které přípravky půjde? To se dozvíme až za půl roku.

Navrhované dvě až tři stovky léků musí schválit Státní úřad pro kontrolu léčiv. „Jde hlavně o to, kolik obsahují účinné látky,“ řekl Sršeň s tím, že předběžný seznam z ruky nevydá. Deník Aha! proto připravil výčet léků, které by na něm podle našich informací být měly.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.