Velký přehled změn ve zdravotnictví - Co má (nakonec) Heger v úmyslu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velký přehled změn ve zdravotnictví - Co má (nakonec) Heger v úmyslu

Doktoři budou muset pacienty poučit o všech rizicích.
Doktoři budou muset pacienty poučit o všech rizicích. (Profimedia.cz)

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se snaží reformovat zdravotnictví tak, aby se vlk nažral, a koza zůstala celá. Chce vylepšit systém, a zároveň ušetřit. Jen kvůli nárůstu DPH totiž jeho rezort přijde o pět miliard korun…

Prvním nápadem bylo zvýšit poplatky. Za den v nemocnici by tak lidé platili klidně až dvě stovky. To ale koalice odmítla. Heger tak místo toho připravuje balíček 25 zákonů, které mají zdravotnictví odrazit ode dna.

Předseda České lékařské komory Milan Kubek však reformu považuje za nedomyšlenou. Prý v ní není vysvětleno, co patří do standardní, a co do nadstandardní péče. Vláda bude navíc podle něho změny jen těžko prosazovat. I přesto má koalice v plánu o prvních čtyřech zákonech Hegerova balíčku ve Sněmovně hlasovat už v červnu.

TOHLE NA VÁS CHYSTAJÍ

  • Pacient si bude moci připlatit za nadstandard. Standardem by bylo to, co poskytují pojišťovny dnes. Nadstandardní péče by zahrnovala zvláštní procedury či materiály (například lepší umělý kloub či novější a dražší léčebné postupy). Pacient by pak platil rozdíl mezi standardní a nadstandardní péčí.
  • Pacient bude mít právo na druhý názor. Půjde například o právo pacienta poradit se s jiným lékařem o složité či vážné proceduře (amputace, riziková operace) na náklady pojišťovny.
  • Pacient bude poučen o zákroku. V případě tzv. specifických zdravotnických služeb (potrat, sterilizace, změna pohlaví atd.) lékař před svědky poučí pacienta nejen o proceduře, ale i o důsledcích. Pacient bude muset poučení podepsat.
  • Lékař může přijít na rok o licenci. Zároveň mu hrozí pokuta. To vše v případě závažné chyby a s okamžitou platností.
  • Pacient bude moci odmítnout oživování či přístroje. Pacient v době, kdy je ještě schopen rozhodnout, může odmítnout oživování, či dokonce umělé udržování na přístrojích. Vše musí být notářský potvrzeno. Půjde o jakousi obdobu eutanazie. Má se tím pomoci hlavně dlouhodobě nemocným, nebudou se tak posuzovat akutní případy.
  • Záchranka bude muset přijet do 20 minut.Přesněji řečeno v maximálním rozmezí 10 až 20 minut v závislosti na počasí a terénu. Zatím to je rovných minut patnáct.
  • Regulační poplatky u lékaře se zatím zvyšovat nebudou. Ačkoliv to jeden z návrhů ministra zdravotnictví obsahoval, koalice to odmítla.
  • Uspoří se na nemocničních lůžkách. Zdravotnická zařízení budou dostávat peníze za »vyléčení pacienta«, nikoliv paušálně. Vyřešit se tak má nejen přebytek nemocnic, ale i přebytek akutních lůžek a paradoxní nedostatek lůžek v léčebnách dlouhodobě nemocných.
  • Konec lázní za hubičku. Podle Hegera lázně nejsou až tak účinné pro léčbu a často do nich jezdí lidé, kteří to nepotřebují. Většina pacientů by tak měla hradit alespoň ubytování a stravu, tedy polovinu nákladů.

855955:gallery:true:true

Přečtěte si
eremita
1. 4. 2011 • 22:51

 Ministr zaplnil pusy i žaludky revoltujících lékařů a zoufale hledá jak zaplácnout díru. Kde jinde, než u pacientů. Kdy a kde vzniklo nové pojmenování nemocných? Klienti jsou váženi v bankách, u lékařů jsme jako marodi jen ustrašení, zoufalí jedinci. A že lázně nesplňují léčebný účel a jsou rekreačním placebem? Nemocní je vnímají jako záchranu. Předepsanou lékařem, kterému věří. Hegerovi se věřit nedá. O pacientovi mu také nejde.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.