Nové poplatky u lékaře: TOHLE HROZÍ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nové poplatky u lékaře: TOHLE HROZÍ!

Chcete vyšetřit? Nejprve zaplaťte pár stovek...
Chcete vyšetřit? Nejprve zaplaťte pár stovek... (Profimedia.cz)

Když ve středu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) předložil vládě návrh radikálně zvýšit poplatky u lékaře, některé až trojnásobně, ministři se tvářili odmítavě. Jenže jak tvrdí ofi ciální i neofi ciální zdroje, vláda se zdražením potají počítá!

„K návrhu zatím neřekla K9 (vyjednávací tým devíti představitelů koalice, pozn. red.) ani ano ani ne. Další jednání bude příští úterý,“ potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň a dodal, že navýšení poplatků je jedním z navrhovaných řešení pokrytí »manka« v rezortu.

Jen kvůli změně DPH od příštího roku totiž přijde o čtyři miliardy. Další dvě miliardy padly na zvýšení platů lékařů, kteří kvůli tomu měsíce vyhrožovali výpověďmi. I podle zdroje z vládních kruhů se tak zvýšení poplatků nevyhneme.

„Vláda si po škrtech nemůže dovolit další nepopulární rozhodnutí. Výpadky v rozpočtu se ale nějak budou muset řešit a zvýšit regulační poplatky je nejjednodušší,“ řekl zdroj Aha!.

Tolik (asi) budeme platit

Podle Hegerova návrhu by se měly za den v nemocnici platit dvě stovky. Nově by se ale tento poplatek alespoň započítával do ročního ochranného limitu (2500 Kč pro děti a důchodce, 5000 Kč pro ostatní). Po překročení limitu už pacienti poplatky nehradí.

Nemocné ale zřejmě nejvíce pobouří platba za neakutní dopravu sanitkou – například domů z nemocnice po zákroku. To nyní hradí pojišťovny. Podle návrhu by si ale v takových případech sanitky účtovaly pětikorunu za ujetý kilometr po vzoru taxíků.

Jiný plán: 500 korun za plombu!

Ministr Heger navrhuje alternativní záplatu na rozpočet. Amalgámové plomby máme zatím zdarma v rámci veřejného pojištění, brzy by nás ale jedna mohla stát 500 korun a ušetřily by se 3 miliardy!

„K zubaři chodí všichni – i zdraví a bohatí. Bude to sociálně méně necitlivé než vyšší regulační poplatky,“ řekl Heger Hospodářským novinám.

Přečtěte si
stekavka
26. 3. 2011 • 18:24

Každý jenom nadává a stejně ty modrý ptáky volí.

winterfreshka
26. 3. 2011 • 15:33

A darmošlapové naházet do Vltavy a bude líp.

illis
26. 3. 2011 • 14:17

rozkrást a rozprodat republiku, ale hlavně nikdo z nich nezapomněl si nahrabat pro sebe. zZatímco obyčejní lidé žijí z mála, oni žijí z milionů. Podporují lumpárnu, korupci a hlavně na sebe nezapomínají. Jaký je stav chrupu u lidí, to už je vidět nyní. Na zubní náhrady nemají peníze, znám lidi, pro které jsou poplatky u zubaře noční můrou. Ale naši páni zubaři jsou boháči. Vyčítají, že se lidé nestarají o svůj chrup. Starají, ale ne všichni mají dobrý genetický základ a ten je velmi důležitý. Za co budou lidé žít, když za měsíční hospitalizaci zaplatí 6 200 kč, za byt další 4 000 a důchod mají necelých 10 000 Kč. Jenže to naši vládu nezajímá, protože oni mají dost. Hanba. K čemu je senát, k ničemu, tak zrušit. Tam mají začít šetřit, zrušit ho nechtějí, protože mnozí tam potom hledají teplé a dobře placené místečko. Jen ať hezky spočítají, kolik spolkne takový senát měsíčně. Takový jeden z Teplic, ten vymýšlí jen ptákoviny a jinak je taky k ničemu .

hopipa
26. 3. 2011 • 12:40

Je to hrůza, budou nás ždímat tak dlouho, až už nebude co a lidi se naštvou

volic
26. 3. 2011 • 12:12

ta topka a celá naše slavná vláda jdou do .....e!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.