Poplatky u lékaře - Nezaplatíte? Exekuce! A bude vás to stát tisíce korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Poplatky u lékaře - Nezaplatíte? Exekuce! A bude vás to stát tisíce korun!

Fotografie
Fotografie (internal)

Regulační poplatky u lékaře jsou už několik let smutnou realitou pro všechny pacienty. I proto se jim někteří vyhýbají, jiní je pak neplatí, protože je považují za nespravedlivé. Ať tak či onak, nemocnice si na ně posvítí. Na neposlušné pacienty totiž i kvůli 30 či 60 korunám neváhají poslat exekutora!

A že je možné se platbě vyhnout, dokazují i nemocnice, které Aha! kontaktovalo. „V tuto chvíli evidujeme v období od roku 2008 do letošního října celkový dluh ve výši 90 tisíc korun, který budeme vymáhat. Nejčastěji pacienti nehradí šedesátikorunové poplatky za denní pobyt v nemocnici,“ uvedl například mluvčí Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze Jakub Hoffmann.

Proč se nemocnice obtěžují kvůli pár korunám? Ze zákona musejí poplatky vybírat. „Každý lékař musí pojišťovně nahlásit, že mu byly poplatky zaplaceny. Pokud je nevybral, bude daně z nich hradit fakticky sám,“ vysvětluje Michal Sojka z České lékařské komory. Ze zákona by navíc lékaři, který poplatky »odpouští«, hrozila od pojišťovny pokuta do 50 tisíc korun a v krajním případě dokonce i vypovězení smlouvy.

Lékařům z tíživé situace může vypomoci právě vymáhání částky. A exekutorské firmy se mohou po zakázkách na neposlušných pacientech utlouct! Za to, že zajistí částku ve výši několika desítek korun, jim totiž podle zákona připadne odměna 7500 korun. Obžalovaný, který neprokáže, že poplatek uhradil, navíc bude muset zaplatit i náklady na soudní řízení a právníka věřitele, tedy nemocnice. Sečteno, podtrženo? Klidně přes deset tisíc korun!

Kliknutím zvětšete

Pacient jako rukojmí

V případě, že vás nemocnice obviní z nezaplacení poplatku, můžete se bránit tím, že předložíte potvrzení a dokážete, že jste částku uhradili. „To byste měli slyšet, jak moje doktorka křičí, když po ní potvrzení chci,“ smáli se ale lidé na dotaz Aha!, jestli si potvrzení schovávají.

Tím se ale vystavují nebezpečí, že se nemocnice splete a oni nebudou mít jak svoji nevinu prokázat. V případě, že pak výzvu nedostanou kvůli změně trvalého bydliště či dovolené, mají pořádnou smůlu. Promlčecí doba, tedy doba, po kterou je nutné potvrzení archivovat, je totiž celé tři roky!

19.11.2010 12:00

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.