Plány ČSSD: Zrušíme poplatky u lékaře, ale... Vyšší zdravotní pojištění! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Plány ČSSD: Zrušíme poplatky u lékaře, ale... Vyšší zdravotní pojištění!

PRAHA – ČSSD včera představila svou oranžovou knihu pro zdravotnictví, se kterou půjde do voleb. Strana trvá na úplném zrušení poplatků ve zdravotnictví, pacienti ale stejně takřka nic neušetří – i když ČSSD kritizovala ODS, že spoluúčast pacientů se zvýšila za dobu její vlády z 8 na 16 procent.


PRAHA – ČSSD včera představila svou oranžovou knihu pro zdravotnictví, se kterou půjde do voleb. Strana trvá na úplném zrušení poplatků ve zdravotnictví, pacienti ale stejně takřka nic neušetří – i když ČSSD kritizovala ODS, že spoluúčast pacientů se zvýšila za dobu její vlády z 8 na 16 procent, podle Davida Ratha by to mělo být 14 procent, tedy jen o dvě procenta méně než teď. A když vypadnou příjmy z vybírání poplatků, znamená to jediné – že se bude zvyšovat povinné zdravotní pojištění! To připouští i sám Rath. „Předcházela by tomu ovšem veřejná diskuse,“ řekl.

Vypadá to, že zavedení poplatků ze strany ODS bylo pro ČSSD zcela ideální – sociální demokraté z něj »vytřískali« politické body. Teď ale sami vědí, že bez udržení vysoké spoluúčasti pacientů úroveň zdravotnictví půjde dolů. A tak ji zřejmě zvýšením zdravotního pojištění ponechají na takřka stejné úrovni jako teď. Nenáviděné poplatky tak nahradí jinou platbou. Sociální demokracie počítá také se zachováním ročního ochranného limitu, který ale dozná výrazných změn. Dosud to bylo pět tisíc korun pro všechny kromě dětí a důchodců, ti mají limit 2500 Kč. Pokud ale vyhraje volby ČSSD, bude to jedno až dvě procenta příjmu, což by ve finále mohlo znamena, že zaplatíte více peněz. Kromě toho ČSSD počítá s komerčním připojištěním třeba za nadstandard při pobytu v nemocnicích.

Topolánkova vláda
účast pacienta 16%
ochranný roční limit 2500 – 5000 Kč
poplatky u lékaře i za prohlídku

Oranžová kniha ČSSD
účast pacienta 14%
ochranný roční limit 1 – 2 % reálného příjmu
žádné poplatky, možné zvýšení zdravotního pojištění

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.