Mladá cukrářka Rozálka umí vykouzlit... Dezerty jako z pohádky!

Sladké zázraky, které tvoří Rozálie Michlová (20), vypadají jako z výkladní skříně a chutnají ještě líp. Není divu, že sbírá jedno ocenění za druhým – a teď ji čeká rovnou cukrářská olympiáda!
Pochází z malé vísky Písty u Budyně nad Ohří, svůj talent ovšem objevila na střední škole v Roudnici nad Labem. Původně nastoupila na kuchařku. „Ale pak jsem čuchla k cukrařině a byla to láska na první pohled. Díky paní mistrové Tereze Němcové jsem se do toho úplně zamilovala,“ vypráví Rozálie, která po dokončení kuchařského oboru usedla znovu do lavic – tentokrát už jako cukrářka. A dobře udělala! Během pár let se vypracovala mezi elitu. Vyhrává jednu soutěž za druhou. Za skvělé prezentování města už ji ocenilo i vedení Roudnice nad Labem, v roce 2023 si došla pro zlato na Gastro Junioru, soutěž ovládla i o rok později. A letos? Stříbro za malinu s kokosem, a navíc absolutní vítězství v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech!
Nyní se stala i členkou Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, a bude příští rok hájit české barvy na cukrářské olympiádě v Lucembursku. „Trénujeme v Národním zemědělském muzeu v Praze. Pilujeme recepty, ladíme detaily, vymýšlíme co s čím a jak,“ popisuje Rozálie. V týmu je dalších 12 mladých kuchařských nadějí – a atmosféra? Prý napjatá jak kšandy, ale taky plná energie a nápadů.
Za hodinu hotovo!
Každý nový dezert vzniká klidně dva měsíce – Rozálka zkouší, upravuje, ochutnává. Musí ho vyladit do nejmenších detailů, v soutěži má totiž jen 60 minut! „Někdy smíme mít připravený korpus, ale jinak musíme zvládnout vše na místě. Je to fofr a nervy,“ říká.
Tajemná překvápka
„Ráda do dezertů dávám netradiční koření, třeba timut pepř nebo tonka fazole. To pak hostům vystřelí chuťové buňky až do oblak,“ prozrazuje Rozálie tajemství svého úspěchu a mnohdy překvapivé volby. Dezert prý musí být nejen dobrý, ale i krásný. „Lidi jedí očima. Když to vypadá jak pro královnu, chtějí to ochutnat,“ doplňuje.
Upečte si... Mátovo-malinová roláda podle Rozálie Michlové
Potřebujete: Malinové želé, pistáciovou zmrzlina, mandlový crumble, mandlovou moučka, hladkou mouku, třtinový cukr, máslo.
Na pistáciovo-mátový korpus: 100 g bílků, 65 g cukru krupice, 28 g pistácií, 28 g hladké mouky.
Na malinový krém: 110 g másla, 40 g moučkového cukru, 72 g smetany, 50 g malinového pyré.
Na ozdobu: Smaženou bazalku, čokoládový kroužek, malinový prach, sekané pistácie.
Postup: Korpus připravíme z vyšlehaných bílků s cukrem, do nichž zlehka vmícháme mleté pistácie a mouku. Pečeme na tenko a necháme vychladnout. Malinový krém vyšleháme z másla, moučkového cukru, smetany a malinového pyré do hladké pěny. Roládu naplníme krémem, malinovým želé a jemnou pistáciovou zmrzlinou. Přidáme mandlový crumble pro křupavost. Ozdobíme bazalkou, čokoládovým kroužkem, malinovým prachem a pistáciemi.