Učitelka Zuzana (33) je expertka na linecké: Peče nejen koláčky, ale i dorty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 21. ledna 2025

Svátek slaví Běla, zítra Slavomír

Učitelka Zuzana (33) je expertka na linecké: Peče nejen koláčky, ale i dorty!

 Linecké cukroví patří k tradičním druhům. Podle paní Zuzany ho zvládne i úplný začátečník. Po lineckém se u Ježků doma jen zapráší.
Linecké cukroví patří k tradičním druhům. Podle paní Zuzany ho zvládne i úplný začátečník. Po lineckém se u Ježků doma jen zapráší. (archiv autorky)

Linecké koláčky jsou druhem cukroví, které neodmyslitelně patří na vánoční tabuli. Zuzana Ježková (33) z Prostějova z něj však dělá i přenádherné dorty a velké linecké talíře.

Paní Zuzana je učitelkou na základní škole. Ve volném čase se kromě jiného věnuje pečení. „Je to pro mě hlavně radost a relaxace. Cukrařina a pekařina má u nás v rodině hluboké kořeny. Moje babička dlouhá léta dělávala dorty a cukroví na svatby. Díky ní jsem si lásku k pečení přenesla i do svého života,“ prozrazuje hned v úvodu Zuzana. Své okolí oslňuje dokonalými lineckými dorty a talíři. Přesné geometrické tvary až vyráží dech. „Linecké mám ráda pro jeho jednoduchost, tradici a všestrannost. Je to těsto, které zvládne každý, i úplný začátečník. Navíc jeho vůně a chuť mi vždy připomenou dětství a pohodu doma,“ dodává. Podle jejích slov je toto těsto vhodné na nejrůznější experimentování, ať už jde o tvary, příchutě nebo náplně. „Ráda ho plním mákem s povidly, skořicí s jablkovou marmeládou, nebo obzvláštňuji perníkový kořením,“ říká amatérská pekařka a cukrářka.

Recept na nejlepší linecké

U těsta uplatňuje paní Zuzana základní pravidlo 3:2:1. Což znamená, že je potřeba 300 g mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučky, dva žloutky. „Pro obměnu někdy přidám skořici, kakao, perníkové koření nebo cokoliv jiného a hned je zajímavější,“ doplňuje šikovná pekařinka. Všechny suroviny spojí. Těsto hněte studené a zbytečně dlouho nezahřívá. Peče na 160 stupňů asi devět minut horkovzduchem na děrované silikonové podložce.

Vychlazené těsto je základ

Největší výzvou bývá správně vyvážit těsto, aby nebylo příliš drobivé nebo moc měkké. Vykrojit co nejzajímavější tvary také není snadné. Nestačí mít jen ostrá a nápaditá tvořítka. Důležité je, držet se několika základních pravidel. „Před pečením je dobré těsto vychladit, aby si korpus při vykrajování a následném pečení udržel tvar. Já si v jeden den uhnětu těsto, rozválím mezi dva pečicí papíry a vložím na noc do lednice. Druhý den těsto vytáhnu z lednice, a co nejrychleji vykrájím tvary a přendám je na plech,“ prozrazuje jedno z důležitých pravidel paní Zuzana.

Do dortu patří krém

Linecké těsto je chutné s marmeládou a povidly, bát se ale nemusíte, v případě dortu, i smetanového krému. „Můžete zkusit promazat jednotlivé vrstvy lehkou směsí třeba z mascarpone, smetany 33%, čerstvého sýru (typu lučina), trošky cukru a citronové šťávy, nebo přidat čerstvé ovoce. Linecký dort vložíte na noc do lednice a druhý den je krásně vláčný a připravený k podávání,“ uzavírá Zuzana.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.