Super rádce do kuchyně! Praktické rady: Jak zužitkovat zbytky

Světem frčí zero waste. Tenhle termín, který zní cizokrajně, vlastně znamená to, co znaly a využívaly naše babičky – tedy hospodaření beze zbytků.
Princip zero waste je stále oblíbenější a využívanější. Šetří totiž nejen peníze, ale i životní prostředí. Méně zbytků znamená i méně odpadu. „U zeleniny využíváme vše včetně listů a odřezků. U masa zpracováváme i kosti a vnitřnosti. Nic nepřijde nazmar,“ vysvětluje princip Luděk Vocílka, generální ředitel skupiny In catering. Přístup zero waste se totiž čím dál častěji začíná používat i v restauracích. „Lze tak redukovat množství organického odpadu až o 70 %,“ dodává Vocílka.
Odpad může být poklad
Skončete s vyhazováním potravin. To, co jste dosud považovali za zbytky určené do odpadkového koše, se dá skvěle využít. Například cibulové slupky jsou báječným dochucovadlem vývarů, kterým navíc dodají krásnou barvu. Podívejte se na několik tipů, jak využít »odpad«.
Zbytky masa využijete do sendvičů, tstovin nebo zapečených brambor. Hodí se i do rizota nebo zeleninového salátu.
Přezrálé ovoce, které už nechcete jíst syrové, můžete využít v bublanině, štrúdlu nebo banánovém chlebíčku. Můžete ho také rozmixovat do smoothie.
Ze zbylé bramborové kaše můžete vyrobit krokety, bramborové pusinky, případně po přidání hrubé mouky, vajíčka a škvarků můžete usmažit vynikající placky.
Vařené brambory, které už nikdo nechce, skvěle zahustí polévku.
Staré pečivo se dá využít i jinak než na topinky nebo chlebové smaženky. Osmažením na másle nebo sušením v troubě získáte krutonky do polévek a salátů. Využití najde i domácí strouhanka, dokonce i chlebová (dají se s ní zahušťovat guláše). Pokud plátky staršího chleba namočíte do mléka, tak spolu s vejci vykouzlíte žemlovku nebo francouzský toast.
Zbytky hub můžete použít například do sekané nebo karbanátků.
Z odřezků masa a kostí je skvělý vývar. Pro skutečně výrazný je dobré kosti předem na půl hodiny zapéct v troubě a pak pomalu vařit. Vývar navíc můžete zredukovat a zamrazit do zásoby.
Jablečné slupky je možné sušit a pak z nich připravovat ovocný čaj. Pokud je naložíte do převařené vody se špetkou soli a necháte fermentovat, získáte jemný jablečný ocet.
Zbylá rýže se hodí jako zavářka do polévky.
Syrové slupky z brambor můžete promíchat s trochou oleje, osolit a v troubě upéct slupkové chipsy.
Odřezky ze zeleniny se hodí na domácí zeleninový vývar.
Zbylé košťály z květáku nebo brokolice se dají tence nakrájet a upéct jako chipsy. Když je podélně nakrájíte, zakápnete olivovým olejem, osolíte, opepříte a zasypete parmazánem a zapečete, budete mít zeleninové hranolky.
Ze zeleninových natí se dá vytvořit pesto. Stačí rozmixovat natě mrkve, celeru nebo petržele s olivovým olejem a semínky.
Kávový lógr sice nevyužijete pro sebe, vaše pokojové květiny z něj budou mít radost. Stačí ho k nim jen jemně zahrabat do hlíny.