Školní jídelny - Smutná čísla: Ročně se vyhodí zbytky za 2,5 miliardy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Školní jídelny - Smutná čísla: Ročně se vyhodí zbytky za 2,5 miliardy

Slečna má o obědu jasno. Stačí se podívat na její výraz.
Slečna má o obědu jasno. Stačí se podívat na její výraz. (Foto Facebook SZŠ, Profimedia.cz)

»Mazej to dojíst!« Jednoznačný příkaz už děti neslýchají. Výsledek? 238 tun jídla vyhodí každý den české školní jídelny v Česku do popelnice! Školáky zdravé pokrmy nelákají a nechávají je na talířích. 

Za celý rok to odhadem vychází na nějakých 48 tisíc tun potravin, které přijdou nazmar. „Roční množství si můžeme představit jako 1600 plně naložených nákladních vozů Tatra o nosnosti 30 tun. Pokud by se postavila za sebe, tvořila by kolonu dlouhou 5,6 kilometru. Pokud toto množství přepočteme na porce o velikosti 500 gramů, tak se každý rok vyhodí 96 milionů porcí pokrmů,“ uvádí spolek Skutečně zdravá škola (SZŠ).

Rodiče v Česku každý rok platí za školní stravování svých dětí přibližně 7,5 miliardy korun. 2,5 miliardy korun (35 procent) tak končí v koši!

„Děti chtějí jen monotónní jídla jako rizoto nebo buchtičky se šodó. Třeba fazole je nezajímají,“ vztekají se kuchařky. A nejedou jim nejen luštěniny. Kuchařka z hotelové školy Marie Malíková říká, že třeba i kuře se většinou vyhazuje celé. Děti nebaví obírat kosti.
Mluvčí SZŠ Tom Václavík upozorňuje, že vyhazování jídla rozhodně není chyba školních jídelen. „Velkou míru zavinění na tom mají rodiče, kteří děti vychovávají k plýtvání,“ míní.

Vařit musí vyváženě

Jak vařit nařizuje kuchařkám ve školách spotřební koš. Udává, kolik do svačin a obědů zařadit mléčných výrobků, hovězího, kuřecího a rybího masa, luštěnin a zeleniny. „Knedlíky můžou být jen dvakrát do měsíce. Tolik oblíbená sladká jídla pak jen jednou měsíčně,“ říká kuchařka Marie Malíková a dodává: „Nespočítám, kolik kbelíků zbytků musí speciální placená služba ze škol odvézt a zlikvidovat, ale je to tak jedna třetina z vydaného jídla.“

Zbytky nesní prasata

Vyhozené zbytky jídel se navíc podle vyhlášky EU nesmí použít jako krmivo pro zvířata. „Pro výrobu krmiv, doplňkových látek a premixů a ke krmení zvířat nesmějí být používány zakázané látky a produkty, jako je restaurační odpad, mimo potraviny rostlinného původu,“ píše se ve vyhlášce. Nařízení vzniklo i z toho důvodu, aby se předcházelo šíření přenosných nemocí.

Třetina jídla končí v popelnici.

Děti nesnědí ani maso.

Přečtěte si
jasnovidec01
13. 2. 2019 • 18:49

tak za prvé...ty jídla jsou někdy takové blafy že by je normální strávník nejedl ani zadarmo..za druhé bagety k obědu do školní jídelny nepatří ,ale jsou tam 3 x týdně jako 3 jídlo...a ty jejich saláty s chlebem jako bezmasé jídlo ???to snad vymyslel je v.ů.l..a co se týká těch zbytků???ty si z naší školní jídelny odváží soukromník pro čuníky...jak to vím?má vnučka chodí do 3 třídy a to je prosim dá se říct všežravá ,tak ať se zamyslej jaké blafy dětem vaří a nebudou se tak divit chodím pro oběd když je vnučka nemocná.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.