Velké srovnání minimální mzdy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Velké srovnání minimální mzdy

peníze
peníze (Pavel Mazáč / Sport)

Hned po útratách za bydlení a energie činí potraviny druhou nejvyšší položku v našich výdajích. Výrazněji zásahy do peněženky pociťují samozřejmě ti, kteří pracují za minimální mzdu. Ta letos vzrostla na 13 350 korun hrubého, v čistém pro jednotlivce bez dětí jde o 11 266 korun. Evropské srovnání ukazuje, že pokud by z ní lidé měli hradit jen jídlo, nejsou na tom Češi nejhůře.

Za minimální mzdu, která se z loňských 12 200 v lednu zvýšila o 1150 korun, pracuje v Česku zhruba 11 procent zaměstnanců. Tedy asi 130 tisíc lidí. Když by každý hodil do nákupního košíku chleba, vejce, zeleninu a další základní potraviny na celý měsíc, tyto položky by mu z čisté minimální mzdy ukously necelých 19 procent. To je méně, než utratí ze svých minimálních mezd za totéž jídlo Slováci či Maďaři, ale zase více než třeba Poláci či Slovinci.



Mzdy proti cenám

Podle průzkumu Picodi.com jsou tak Češi z 21 sledovaných zemí EU, které mají minimální mzdu zavedenou, patnáctí. Nejhůř jsou na tom Bulhaři, nejlépe naopak Irové. Jak k tomu analytici došli? Srovnali čistou výši minimálních mezd v jednotlivých zemích podle lednových cen vybraných potravin, ze kterých by jedna dospělá osoba vyžila po celý měsíc. Za 8 základních potravin, které pokryjí doporučený příjem sacharidů, bílkovin, vlákniny a minerálů na celý měsíc, by Čech zaplatil 2132 korun. Z toho vyplývá, že i když ceny nejen u potravin stoupají, tempo růstu kupní síly Čechů je právě díky zvyšujícím se mzdám pořád rychlejší.

Dobré vyhlídky
Navíc podle agrárního analytika Petra Havla by minimálně v prvním čtvrtletí potraviny zdražovat neměly, případně by jejich ceny mohly mírně klesnout. „Lidé jsou po svátcích ještě finančně »vyšťavení« a obchodníci se chtějí zbavit přebytků, nemají tedy důvod zdražovat,“ vysvětlil Havel Aha! s tím, že růst se dá čekat až někdy v dubnu. Ten navíc očekává, že Česko a ani Evropu by letos neměla postihnout taková sucha, která decimovala úrodu v loňském roce. Zima se totiž vyvíjí dobře a vláhy se zdá být dost. Za případným dalším zdražováním potravin by tak počasí stát nemělo.

Útrata

Přečtěte si
ptacek5
18. 1. 2019 • 09:54

já asi neumím pořítat, ale vychází mi, že ze mzdy 11266 mám na jídlo něco přes 2200, což je 73 korun na jídlo na den. Ne, že by se z toho nedalo přežít, ale zkuste to, když jenom oběd a to podotýkám v jídelně vás stojí 48 korun zbytek doplácí firma. A ještě bych chtěla poradit, kde se dá bydlet za 2500 což je částka cca 20,5% kterou lidé dají za bydlení.....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.