Bydlení brutálně zdražilo, stojí nejvíc v historii: Ceny by se měly zastavit, ale s poklesem počítat nemáme | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bydlení brutálně zdražilo, stojí nejvíc v historii: Ceny by se měly zastavit, ale s poklesem počítat nemáme

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia)

Pořídit si vlastní bydlení je pro mladé už opravdu nemožné. Ceny bytů v novostavbách dosáhly historického maxima. Například za 2+1 o 60 m2 v Brně vysázíte na stůl 4,5 milionu korun. V Praze sáhnete do kapsy ještě mnohem hlouběji, stejně velký vyjde na šest milionů! 

V jihomoravské metropoli lidé přestali byty kupovat. Za celý loňský rok se prodalo 635 nových bytů, o třetinu méně než předloni. „Nemohli jsme si to dovolit. Máme malou dcerku. Raději jsme za dva miliony koupili dům na Vyškovsku a manžel do Brna těch čtyřicet kilometrů do práce dojíždí. Vyjde nám to lépe, hypotéku na brněnský byt bychom platili do konce života,“ svěřila se Aha! Kateřina (31). Její rodina se přitom řadí do střední třídy, ona je tlumočnice na mateřské, její manžel IT manažer v nadnárodní společnosti.

V Praze jde o investici

Za celý loňský rok developeři v Praze prodali 5000 nových bytů, byl to nejmenší počet od roku 2012. Proti rekordnímu roku 2015 šlo o téměř 30procentní pokles. Zájem o bydlení v Praze přesto trvá. „Lidé v Praze zvyšují své nároky na bydlení, chtějí bydlet v novém nebo koupit byt na investici. Stále častěji ale musí dělat kompromis u velikosti bytu nebo lokality. Segment levnějšího bydlení prakticky vymizel,“ uvedl sice generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek. Ceny nového bydlení v české metropoli podle něj klesat nebudou.

Vzhůru letí i nájmy

„Vytrvalý růst cen bytů přibrzdil poptávku a naopak zvedl ceny nájmů. Ty se zvedly za uplynulý rok v Brně o deset procent a dosahují v průměru 13 800 korun za šedesátimetrový byt. Nejvíce však zdražily nájmy v jednopokojových bytech,“ řekl analytik František Šudřich z developerské firmy Trikaya. Nájemné v Praze bylo loni u nejžádanějších bytů 2+KK proti Brnu téměř o 25 procent vyšší. Pohybuje se kolem 16 tisícovek!

Velké novostavby mimo realitu

Naprosto nedostupnými se staly velké byty 4+kk v novostavbách o rozloze kolem 100 až 120 m2. V Brně se za ně platí přes osm milionů, v Praze 15 i více... Za menší peníze by přitom zájemce pořídil třeba barokní zámek v Novém Čestlíně na Klatovsku i s obří oborou a lesem vyjde na 7 700 000 Kč.

Pražský zlom v roce 2015

Raketový nárůst cen bytů v Praze nastal v polovině roku 2015. Do té doby se ceny nových bytů v hlavním městě za dva roky zvýšily o dvě procenta. Pak se ale ceny doslova urvaly ze řetězů. Aktuálně jsou v porovnání s červnem 2015 vyšší o 82 %. Nejdražší byty jsou tradičně v Praze 1 a v Praze 2 Nejdostupnější jsou byty v Praze 9, kde se také nejvíce staví.

Malý byt, drahé metry

Stále platí pravidlo, že čím je byt menší, tím dražší jsou »metry«. Například v Praze metr čtvereční bytu 1+KK vyjde v průměru 120 000 korun. Byty s dispozicemi 3+KK vycházejí na 92 000 korun. Zhruba 70 procent bytů se prodává za ceny přes 90 000 korun.

Ekonom Jiří Cihlář: Ceny letos narazí na svůj strop

Koupit, nebo čekat? Podle ekonoma Jiřího Cihláře ze společnosti Next Finance by mohly ceny bytů letos přestat dál růst.

„Nebude to úplně hned, ale myslím, že v letošním roce již ceny bytů nějakým způsobem narazí na svůj strop,“ vysvětluje Cihlář. Růst cen bytů byl podle něj v minulých letech tažen levnými hypotékami. Zatím se prý domácnosti cítí relativně bohaté, protože výrazně rostou reálné mzdy a je nízká nezaměstnanost. „Až tento pocit pomalu vyšumí, tedy se začne pomalu zvyšovat nezaměstnanost a zpomalovat růst mezd, k čemuž se přidají i zvýšené hypoteční sazby, tak ceny bytů přestanou růst,“ myslí si Cihlář. S výrazným poklesem cen nemovitostí podle něj ale v dohledné době počítat nemůžeme.

Co se nejvíc prodává?

*37,3 % prodaných bytů v ČR bylo v cihlových domech, 62,7 % v panelových domech.
*Nejvíce cihlových bytů se prodalo v Jihomoravském kraji, nejméně v kraji Vysočina.
*Panelových bytů se prodalo nejvíc v Ústeckém kraji, nejméně opět v kraji Vysočina.
*„Z pohledu jednotlivých krajských měst se nejvíce transakcí uskutečnilo v Ostravě, následně v Brně a v Plzni. Naopak nejméně transakcí se uskutečnilo v Jihlavě,“ uvádí Martin Hádek, analytické společnosti CenovaMapa.org, která sleduje ceny nemovitostí ze skutečně realizovaných obchodů.

Přečtěte si
kristýna ryglová
29. 6. 2023 • 05:28

Já bych v dnešní době nechtěla platit nájem a mít všechno na elektřinu. Ještě, že jsme se stihli přestěhovat do domu, než se takhle zdražovalo. Topíme v krbových kamnech, takže se nemusíme nijak omezovat. Ještě nám tu chybí pár věcí, třeba botník jsem objednala teprve nedávno z http­s://ww­w.fi­neca­se.cz­/pred­sin/ , tak je to hned lepší, když ve verandě nezakopáváme o boty .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.