Daň z nemovitosti: Týká se letos i vašeho majetku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Daň z nemovitosti: Týká se letos i vašeho majetku?

Prodali jste vloni svou nemovitost a jinou už nevlastníte? Pak daň nemusíte platit.
Prodali jste vloni svou nemovitost a jinou už nevlastníte? Pak daň nemusíte platit. (Profimedia)

Koupili jste vloni byt, dům nebo zahradní chatku? Přistavěli jste patro nebo garáž? Pak nezapomeňte do konce ledna podat daňové přiznání! Aha! vám prozradí 8 nejdůležitějších věcí o dani z nemovitosti. 

Koupili, dostali nebo zdědili jste vloni nějakou nemovitost? Pak jste už určitě finančnímu úřadu odevzdali přiznání k dani z nabytí a případně zaplatili čtyřprocentní daň. Tím ale vaše povinnosti rozhodně nekončí. Ještě musíte do konce ledna podat přiznání k dani z nemovitých věci. Na jeho základě vám pak bude finanční úřad pravidelně v květnu posílat složenku k zaplacení daně z vašich nemovitostí.

1. Kdo a kdy ho musí odevzdat?
Daňové přiznání musí do 31. 1. odevzdat každý, kdo v roce 2018 nabyl nemovitost, případně ji kolaudoval, přistavoval nebo hýbal s výměrou a změnil tak podmínky pro výpočet daně. „Výjimku máte v případě, kdy zápis do katastru proběhne až v roce 2019. Pak máte na podání 3 měsíce od konce měsíce, kdy proběhl zápis,” říká Ondřej Mašín, ředitel realitní kanceláře Bidli.

2. Kde najdu formuláře?
Daňové tiskopisy si můžete stáhnout na stránkách Finanční správy ČR. Tam máte jistotu, že budou správné a aktuální.

3. Jak se daň vypočítává?
Výsledná částka, kterou zaplatíte, se vypočítává z výměry nemovitosti a koeficientu lokality, ve které je umístěna. Výměru najdete ve smlouvě, koeficient na daňovém portálu.

4. Kam přiznání podat?
Daňové přiznání můžete odevzdat osobně finančnímu úřadu kraje, ve kterém se nemovitost nachází, poštou nebo elektronicky (daneelektronicky.cz). Vlastníci datových schránek musí přiznání odevzdat prostřednictvím této schránky.

5. Co když na to zapomenu?
„Pokud přiznání nepodáte a finanční úřad zjistí, že vlastníte nemovitost nebo máte jinou výměru, daň vám zpětně doměří. Bohužel včetně případného penále, které budete muset také zaplatit,” říká Daniel Horňák.

6. Kdy zaplatím jen daň?
Jestliže nemovitost vlastníte od roku 2017 nebo déle, můžete být v klidu. V průběhu května přijde obálka nebo email s částkou, kterou do konce května pošlete na zadaný účet. „Pokud složenku neobdržíte, zaplaťte sami,“ říká Daniel Horňák z ChytryHonza.cz. „Úřad ji odešle na poslední známou adresu a ta se nemusí shodovat s tou aktuální. Složenka navíc nechodí doporučeně,” dodává.

7. Co když mám více nemovitostí?
Pokud v kraji vlastníte více nemovitostí, za všechny zaplatíte společně. V případě, že máte nemovitosti ve více krajích, platíte za každou nemovitost v daném kraji zvlášť.

8. Jak vysoké jsou pokuty?
Až vám přijde v květnu složenka na zaplacení daně, s placením neváhejte. Jestliže úřad obdrží daň do pěti dnů po skončení lhůty, neděje se sice vůbec nic, za každý další den už ale naskakuje penále ve výši 0,05 % z daně. Zároveň ale sankce nemůže být vyšší než 5 % a 300 000 korun.

Prodej musíte oznámit
Prodali jste vloni svou nemovitost a jinou už nevlastníte? Pak daň nemusíte platit. Jste ale povinni tuto skutečnost písemně oznámit finančnímu úřadu. „V případě, že byste prodej nenahlásili, může se také stát, že vám úřad vyměří daň z nemovitosti, která už patří někomu jinému. K tomu však slouží přiznání k dani z příjmu, kde dle paragrafu 10 přiznáváte jednorázové příjmy, což jsou právě případné prodeje nemovitosti. Finanční úřad tak včas pozná, že nemovitost již nevlastníte.” říká Horňák.

Nejdůležitější termíny
*1. 1. 2019 – kdo k tomuto datu nově vlastní nemovitost (pozemek, stavbu nebo jednotku), musí kvůli ní podat daňové přiznání.
*31. 1. 2019 – termín, do kdy je nutné podat daňové přiznání k nové nebo pozměněné (přístavbou apod.) nemovitosti
*květen 2019 – měsíc, kdy vám poprvé dorazí složenka k zaplacení daně z nemovitosti, stejně jako těm, kteří už nemovitosti vlastní delší dobu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.