Samec kajky královské má rád pikantní sváči: Někdo to rád ostré

Mořský ježek, to je prý delikatesa, překvapí jemnou chutí s esencí moře. Lidé jeho maso používají při přípravě chuťově rafinovaných omáček servírovaných k rybám. Pestrobarevný sameček kajky královské je prostě gurmán, slupl ostnatou kuličku jako malinu. Že píchá? Někdo to prostě rád ostré...
„Fotila jsem další arktické ptáky, když se z vody vynořil samec kajky královské s ježkem v zobáku. Neustále ho vyhazoval do vzduchu, možná aby ho lépe uchopil,“ popsala degustaci v norském Båtsfjordu fotografka Mia Surakkaová (49). „Nečekala jsem, že by tak velkého ježka spolkl. Dalo mu to práci, ale povedlo se,“ doplnila.
Oběd s jedem
Peprnou sváču má ráda i kukačka kohoutí. Chřestýš západní patří mezi nejnebezpečnější predátory mexické divočiny. Při lovu spoléhá na svou rychlost a jed. Vyhledává menší savce a ptáky, kteří zpravidla nemají šanci. Čas od času narazí! Kukačka sice není vůči jedu imunní, jenže je pekelně rychlá a nemilosrdná. A klidně slupne k obědu i jedovatého hada.
Smrtící mňamka
Nevelká medúze podobná čtyřhranka Fleckerova od severoaustralského pobřeží je zoology považována za nejjedovatějšího živočicha světa. Poleptání žahavými vlákny je nesmírně bolestivé, způsobuje ochrnutí a šok, který může vést až k smrti. I přesto má svého gurmána. Na této žahavce si pochutnávají zelené mořské želvy a želvy kožené, jejichž silná kůže je neprostupná. Jsou jediné, kdo si objednává tuhle smrtící mňamku.