Milovník Rychlých šípů Ivo (59) z Havířova: Plný pokoj ježků v kleci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Milovník Rychlých šípů Ivo (59) z Havířova: Plný pokoj ježků v kleci

Ivo Lipina s nejstarším kouskem, ježkem z první republiky.
Ivo Lipina s nejstarším kouskem, ježkem z první republiky. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Železné, skleněné, papírové, dřevené nebo umělé. Z každého myslitelného materiálu jsou hlavolamy, jejichž rozsáhlou sbírku vlastní Ivo Lipina (59), milovník díla Jaroslava Foglara (†91). Ježků v kleci má 125!

Specifické hlavolamy mají různé tvary, ale i velikosti. Vyráběli je už za první republiky, ale i teprve před několika týdny. Shání je přes inzeráty, spoléhá se na nálezy i dárce. Jako projektant a stavař nachází též sběratelské předměty na starých půdách. „Přiznám, že nejdražšího jsem koupil přes na inzerát za pět tisícovek. Ale já nekouřím, nepiju, do ženských peníze nevrážím, vše dávám do předmětů, týkajících se spisovatele Jaroslava Foglara, který mě formoval už jako kluka od malička,“ vyznává se Ivo Lipina.

Pomáhat a neubližovat

Vášeň v něm zažehl kamarád, který mu za 50 korun vyráběl na černo v hutní fabrice jako fušku prvního ježka v kleci. „On i tatínek mě vychovával v duchu Modrého života, který Foglar propagoval, ta sbírka je potvrzením, jak ovlivnil můj život,“ říká Lipina. Rychlé šípy jsou v jeho životě ústředním tématem i v celém jeho životě. „Být kamarádský a dělat dobré skutky, pomáhat starším, neubližovat, tak žiju. Také mohu lákat ženy na sbírku, ne na tu s motýly, ale na ježky v kleci,“ směje se sběratel.

Snadná výchova

Je i sběratelem literatury, knih časopisů či komiksů, týkajících se Foglara, Rychlých šípů, skautingu. „A můj tatínek, který mě k tomu všemu přivedl, říká – že se zajímáš o Rychlé šípy, mi ušetřilo půl výchovy,“ konstatuje vášnivý sběratel.

Víte, že...

...Jaroslav Foglar napsal celkem 27 knižních titulů a ty vyšly v různých vydáních po celém světě?

Kdo byl Jestřáb?

Jaroslav »Jestřáb« Foglar (†91) byl populárním spisovatelem literatury pro mládež, redaktorem dětských časopisů. Inspirací mu nepochybně byly zkušenosti skautského vedoucího, patřil také mezi významné osobnosti českého skautského hnutí.

Setkání s Rychlonožkou

Nadšenci ze Sdružení přátel Jaroslava Foglara se schází pravidelně ve Sluneční zátoce, kam jezdíval Zdeněk Marek, který je předobrazem Rychlonožky. „Měl jsem tu čest s ním trávit čas, bohužel tento sympatický literární smolař vloni 15. srpna po krátkém pobytu v nemocnici zemřel,“ vzpomíná Ivo Lipina. +foto 10A OTV 9 Tak to je on, skutečný Rychlonožka! Ivo Lipina se s ním setkával na srazech ve Sluneční zátoce.

Základ velkého dobrodružství

Hlavolam v podobě ježka v kleci je ústředním prvkem Foglarových knih Záhada hlavolamu a pokračování Stínadla se bouří i jejich adaptací. Právě do něj v příběhu ukryl vynálezce Jan Tleskač svůj plánek létajícího kola. Rychlé šípy, tedy Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka na jeho tajemství přijdou. Jenže, hlavolam je zároveň takřka posvátným předmětem Vontů, uzavřené skupiny hochů z tajemných Stínadel.

Rarity jsou drahé

Je těžké ježka získat? „Čím větší je sbírka, tím obtížněji se vám exponáty sbírají. To už musíte narazit na něco extra, abyste k dosavadním ježkům nějakého nové přidal. Vlastníci rarit vědí, že je o ně zájem. Cena se pak pohybuje běžně okolo 2,5 až tří tisíc za kus,“ říká Ivo Lipina.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.