Rodinu zničily psychické problémy: Přišla o byt i manžela! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Rodinu zničily psychické problémy: Přišla o byt i manžela!

Nový start, to teď Iveta, Emička a Ríša potřebují nejvíc.
Nový start, to teď Iveta, Emička a Ríša potřebují nejvíc. (Foto archiv rodiny)

Jako manželé prožili bok po boku téměř 12 let. Pak jim do života vstoupila zákeřná duševní nemoc, která nakonec Ivetě jejího muže Kubu (†41) vzala. Na slzy ale nemá čas, pro dvě děti tu zůstala sama.

Zdálo se, že jim nic nechybí. Spolu byli manželé šťastní a vychovávali Emičku (4,5), těšili se na narození Ríši (dnes 1,5). Jenže pak začalo Kubovi jeho velké trápení. „Byl to skvělý táta a moudrý muž, který pracoval a o rodinu se velmi dobře staral,“ vzpomíná rodinná známá Barbara Kozielová. Jemu, ale i Ivetě a dvěma dětem, změnily život těžké psychické problémy, deprese a úzkosti, jimiž tatínek onemocněl.

„Jakub nebyl schopný pracovat, takže se dostavily i finanční potíže,“ popisuje Kozielová. Ztratil práci, rodina přišla o byt a musela se stěhovat k Ivetinu 70letému otci. „Kubův psychický stav se i přes pobyty v nemocnici stále zhoršoval, a ač jsme se všichni snažili, nedokázali jsme mu pomoci,“ vysvětluje paní Barbara. Nepopsatelným stavům Jakub nakonec podlehl, v polovině března se rozhodl svůj život ukončit. Jeho odchod všechny zasáhl. Kromě bolesti Ivetě a dětem zůstaly i velké finanční potíže. Přátelé proto pro její rodinu založili sbírku na dobročinné platformě Donio, která by jim měla pomoci s novým startem do života.

„Kuba byl vzorný a milující táta,“ vzpomíná jeho známá.

Pomůže jí i dětem sbírka?

„Snažíme se pomáhat ve všech směrech. Sbírkou proto, aby se Iveta alespoň finančně měla možnost znovu postavit na vlastní nohy. Potřebuje si udělat řidičák a pořídit auto, aby mohla vozit děti do školky, k lékaři a na kroužky, a také se přestěhovat do nově pronajatého bytu. Tam by to pro všechny tři byl úplně nový začátek,“ říká Barbara. Rodině v nesnázích můžete pomoci na stránce www.donio.cz/pomociveteemiccearisovi

Neříkejte, že to přejde!

I v dnešní době řada lidí psychické nemoci zlehčuje. Skutečná deprese ale nepřejde. Tak jako infarkt je třeba ji léčit. „Nemocný se izoluje, ztrácí energii. Později není schopen vykonávat pracovní činnost. Nepostará se sám o sebe, trápí jej výčitky, neklid, hluboký smutek, beznaděj, zoufalství a strach. Utrpení je tak obrovské, že je nemocný často přesvědčen, že jedině smrt ho může vysvobodit,“ uvádí Česká průmyslová zdravotní pojišťovna.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.