Hrdinný čin italského mašinfíry (†61): Zachránil 87 lidí a zemřel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Hrdinný čin italského mašinfíry (†61): Zachránil 87 lidí a zemřel

Doslova s posledním dechem se Tonino zachoval statečně.
Doslova s posledním dechem se Tonino zachoval statečně. (Foto Facebook)

Ne všichni hrdinové nosí masku. Italský strojvůdce předvedl kousek, který jako by vypadl ze superhrdinského filmu – při řízení vlaku ho postihl infarkt, přesto s vypětím všech sil ještě stihl zatáhnout za záchrannou brzdu, a zachránit tak 87 cestujících! Pak sám v kabině zemřel...

Štěstí v neštěstí měli minulý týden Italové cestující lokálkou mezi Pescarou a Sulmonou. Zprvu nic nenasvědčovalo tomu, že strojvedoucí Antonio D’Acci (†61), přezdívaný Tonino, který za sebou měl skoro 40 let zkušeností s řízením lokomotiv, zažívá svou poslední šichtu. Jenže po zhruba 20 kilometrech mašinfíru postihl srdeční záchvat. Se spalující bolestí na hrudi však ještě dokázal zatáhnout za nouzovou brzdu, a zachránit tak život dalším 87 cestujícím v soupravě! Pak se mrtvý svalil na podlahu kabiny, kde ho nalezl až průvodčí. Všechny pokusy o oživení, které provedli členové palubního personálu i přivolaní záchranáři, byly marné.

Vlak zůstal stát uprostřed venkovské krajiny.

I když příčina úmrtí vypadá na jednoznačný infarkt, státní zastupitelství v Chieti nakázalo vyšetřování celého incidentu, přestože Toninovo tělo bylo o Velikonocích po předchozím ohledání pohřbeno. Příběh vyvolal vlnu nevole u Toninových kolegů napříč celou zemí. „Všechny vás vyzývám k zamyšlení. Už dříve jsme navrhovali, že práce strojvedoucího je vyčerpávající a hranice odchodu do důchodu by měla činit nejvýše 58 let,“ vyčinilo v příspěvku na sociální sítí Facebook zákonodárcům sdružení italských strojvedoucích.

Přečtěte si
AHel
3. 4. 2024 • 15:08

S tím souhlasím, je to psychicky velmi náročná práce. Jen zdánlivě to vypadá, že si sedí a hledí vpřed. Ale v podstatě je to práce s lidmi a to je vždy potíž, s nadřízenými, podřízenými a ještě cestujícímu, to by jeden ani nemyslel...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.