Amálku (6) zachránil i tatínek: Vrátili jí život po zástavě srdce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Amálku (6) zachránil i tatínek: Vrátili jí život po zástavě srdce

Amálka (nahoře) s bráškou (dole) a rodiči po třech měsících od srdečního kolapsu navštívila blanenské záchranáře.
Amálka (nahoře) s bráškou (dole) a rodiči po třech měsících od srdečního kolapsu navštívila blanenské záchranáře. (Foto ZZS, archiv M. Kršky, ara)

Drama se šťastným koncem se loni v listopadu odehrálo na Blanensku. Amálku (6) zde postihlo respirační onemocnění. Jeho průběh se zhoršil natolik, že došlo dokonce k zástavě srdce.

Začal souboj s časem, rodiče dívenky neprodleně vytočili linku 155. Amálčin táta podle rad operátorky Mirky Martinové prováděl masáž srdce. Během několika minut dorazili blanenští záchranáři, kteří na resuscitaci navázali. Společným úsilím se podařilo srdíčko opět rozhýbat. Holčička skončila na ARO Dětské nemocnice v Brně. Po pěti dnech ji přeložili na oddělení intenzivní péče. Ještě však nebylo vyhráno. „O pár týdnů později ve Fakultní nemocnice v Motole podstoupila operaci srdce,“ shrnula mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Obrovský vděk

Rodina Amálky, táta, máma a mladší bráška, teď navštívili anděly strážné na základně blanenské záchranky. „Pociťujeme vděk ke všem, kteří jakkoli pomohli. Především mému muži a záchranné službě, že mi Amálku zachránili. K Amálce cítím obrovský respekt, hrdost a nekonečnou bezpodmínečnou lásku, kdy nic není víc, než to, že jsme všichni spolu,“ svěřila se maminka Lucie. Amálka odměnila své zachránce malůvkou, sama dostala obřího plyšáka. „Milá Amálko, přejeme ti, aby už tě v životě čekaly jen samé krásné dny a spousta radosti. Jsi velká bojovnice, drž se,“ popřála pak statečné dívence mluvčí záchranky.

Pomohli i Michalovi

Záchranáři z Blanska zasahovali úspěšně také po srdečním kolapsu Michala Kršky (39). Ultramaratonce zradilo ve spánku srdce, naštěstí u něj byla manželka Lucie, zdravotní sestra. „Masírovala mi srdce až do příjezdu záchranky, to bylo nějakých dvanáct minut. Když jsem se po dvou dnech probral v nemocnici z umělého spánku, nechápal jsem, kde jsem a co se stalo,“ popsal Michal okamžiky mezi životem a smrtí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.