Teplý obklad, nebo rychle k lékaři? Zdravotní rádce na bolavá záda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Teplý obklad, nebo rychle k lékaři? Zdravotní rádce na bolavá záda

.
(Envato)

Nepříjemné pocity v oblasti kolem páteře dnes trápí neuvěřitelných 88 % evropské populace. A není se čemu divit, nedostatek pohybu, nadmíra jídla, všudypřítomný stres a technické vymoženosti tomu jen nahrávají.

Za bolestmi zad stojí kromě přibývajícího věku také psychické problémy, náročné životní situace a úzkosti. Svou roli v tom hraje nervový systém, který řídí většinu podvědomých procesů. Stres vyvolává napětí v těle a změny ve funkci nervového systému, což může vyvolávat právě bolesti zad. Řešení je zejména ve změně životního stylu, v aktivním přístupu k sobě samým a zařazením přirozeného pohybu, který dokáže svalové napětí efektivně odbourávat.

Kde bolí nejčastěji

Bolesti zad se mohou objevovat na různých místech, nejčastěji se ale ozývají v oblasti krční páteře a kříže. Podle odborníků je to daň za náš pohodlný, sedavý způsob života. „Celou páteř podepírají svaly, včetně těch zádových. Když je neposilujeme cvičením, ochabnou a nám se začne hroutit kostra a zjednodušeně řečeno začínají i bolesti zad,“ říká fyzioterapeut Jan Sedmík a dodává: „Hodně z toho umíme léčit a napravit. Podstatné ale je, v jaké fázi potíží pacient přijde.“ Pokud totiž pacient s návštěvou odborníka otálí a na místo účinné pomoci volí medikamenty na tlumení bolesti, je pak samozřejmě celý proces léčby daleko složitější.

Akutní nebo chronická?

Pokud víte, že bolest je důsledkem fyzické námahy, pak se jedná o akutní neduh. V tomto případě je na místě klid, který můžete podpořit mastí či lékem proti akutní bolesti. Po několika dnech by měla přirozeně odeznít. Oproti tomu chronická bolest trvá déle než tři měsíce a rozhodně není radno ji podceňovat. Může se za ní totiž skrývat závažnější onemocnění, jako například zánět, zlomenina obratle, v mezních případech i nádor. Navštívit můžete rovnou odborníka zabývající se léčbou bolesti – algeziologa, ale také praktického lékaře, který rozhodne o dalším postupu, důležité je ale nečekat.

Kde to bolí?

Za krkem

Dělá vám potíže otáčet hlavou do stran a cítíte, jak máte ztuhlé svaly v oblasti krku? Pak za vašimi potížemi stojí krční páteř. V tomto případě je velmi záludné to, že potíže dlouho nebývají nijak zásadní, avšak s přibývajícím věkem krční páteř tuhne víc a víc a mohou se přidávat i svalové křeče. Proto byste každou bolest v oblasti krku trvající déle než dva týdny měli konzultovat s lékařem.

Tip: Ulevit si můžete také vhodně zvoleným ortopedickým polštářem nebo speciálním krčním límcem, či alespoň šálou, aby svaly byly v teple.

Křížové bolesti

Za bolestí »jakoby vás někdo přerazil vejpůl« obvykle stojí posunuté či vyhřezlé ploténky nebo obratle. Příčinou často bývá přetěžování svalů kolem páteře, které vzniká jako důsledek špatného držení těla nebo jednostrannou zátěží. Často bolest začne tak, že se pro něco sehnete a už se nemůžete narovnat. I zde pomáhá teplo a klid, v akutním případě lékař aplikuje injekci na uvolnění svalstva.

Bederní bolesti

Tady už přestává veškerá legrace, protože bolest v sedací části těla patří k velmi urputným. Je to tím, že ve většině případů za ní stojí zánět sedacího nervu. Hodně často to bývá důsledkem prostydnutí. Bolest pak vystřeluje do hýždí, ale i stehen a celých nohou.

Tip: Hlavně nepanikařte! Položte se na záda a oblast pod koleny vystelte polštáři. Pomoci si můžete také termoforem. Pokud bolest vytrvává, na nic nečekejte a zamiřte k lékaři pro injekci na uvolnění svalstva.

Artróza

Dokáže potrápit většinou až v pozdějším věku. Onemocnění je způsobeno tím, že stárnutím a opotřebováním organismu dochází k vysychání tekutiny v oblasti kloubů. Důsledkem toho se chrupavka stává drsnější a v daném místě dochází k trvalé bolesti, ale také snížené pohyblivosti. Artróze je vhodné předcházet pohybem, udržováním optimální hmotnosti a také stravou bohatou na zdravé tuky a vitamin C.

Osteoporóza

Je zrádná zejména v tom, že dokud se nerozjede v plné síle, nebolí. Řídnutí kostí a jejich následná náchylnost k lámání je přitom vážným problémem. Týká se zejména žen po padesátce a kromě zvýšené lámavosti kostí se projevuje také bolestmi kloubů.

Tip: Zcela zásadní je v tomto případě prevence. Tedy strava bohatá na vápník, zelenou zeleninu a vitamin D. Zcela zapovězené by měly být v jídelníčku colové nápoje.

Věděli jste, že…

… problémy spojené s bolestí zad a páteře patří v současné době k druhému nejčastějšímu důvodu návštěvy lékaře?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.