Před 100 lety se narodil legendární šumavský převaděč Josef Hasil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Před 100 lety se narodil legendární šumavský převaděč Josef Hasil

Josef Hasil se svou snoubenkou Marií Vávrovou. Pouhé tři týdny před svatbou byl ženich zatčen.
Josef Hasil se svou snoubenkou Marií Vávrovou. Pouhé tři týdny před svatbou byl ženich zatčen. (Foto Paměť národa, ABS, VHÚ, Facebook, Reprofoto z knihy Král Šumavy (2013), ara)

Nebezpečnou cestou přes šumavské lesy a bažiny dovedl v letech 1948 až 1953 desítky krajanů ke svobodě. Josef Hasil (1924 – 2019) patřil mezi nejvýznamnější převaděče přezdívané králové Šumavy. Dnes by mu bylo 100 let.

Na svět přišel 8. února 1924 jako sedmý z osmi dětí do skromných poměrů šumavské samoty Zábrdí na Prachaticku. Odmala tak důvěrně poznával terén v okolí hranic s Německem. Vyučil se bednářem a během nacistické okupace za druhé světové války pracoval v rámci tzv. totálního nasazení v třetí říši. Na sklonku konfliktu se zapojil do odboje. „Nedlouho po válce nastoupil na vojnu do Písku, odkud se pak přidal ke Sboru národní bezpečnosti (SNB) a dostal se k pohraniční posádce na Šumavě poblíž Rakouska,“ řekl historik Jiří Klůc.

Pomáhal za čáru

Počínající kariéru v demokratickém Československu mu zhatil komunistický puč v únoru 1948. Josef Hasil poté náležel k těm příslušníkům SNB, kteří nechávali ze země prchající spoluobčany projít. Nedovolené opuštění rudé republiky se tehdy trestalo těžkým žalářem. „Záhy uprchlíky začal »přes čáru« do západního Německa a Rakouska i aktivně převádět,“ dodal historik. Po neúspěšném přechodu hranice dne 20. října 1948 byl muž, který mnohým hodil lano svobody, udán, odhalen a začátkem února 1949 odsouzen na devět let k pobytu ve věznici na Borech a později v dolech Dolního Jiřetína.

Hasilův osobní spis s trestem 9 let těžkého žaláře, z něhož následně uprchl.

Agent CIC

Odtud však 9. května téhož roku utekl a začal pracovat pro americkou rozvědku CIC, předchůdkyni dnešní CIA. Pro ni tajně operoval a převáděl krajany až do roku 1953, kdy se natrvalo usadil v USA. Zde pracoval v automobilce General Motors. V roce 2001 obdržel medaili Za hrdinství od prezidenta Václava Havla, zemřel v roce 2019 v Chicagu.

Kulky hvízdaly

Při nebezpečných akcích bylo nezřídka zapotřebí použít střelnou zbraň. Jedno z nejkrvavějších střetnutí se událo poblíž Soumarského mostu 7. prosince 1949, kdy se Hasil střetl s dvoučlennou hlídkou SNB, z níž jeden příslušník byl na místě mrtev a druhý těžce zraněn. „Jeden z těch strážníků najednou vběhl do lesa a už to na nás pálil ze samopalu. Já jsem začal střílet jeho směrem,“ vzpomínal roku 2019 Josef Hasil v rozhovoru pro Lidové noviny.

Rudé noční můry

Josef Hasil, dle slov jeho syna Josefa, nepřestal mít ani po revoluci v listopadu 1989 obavy z komunistů. Děsili ho i ze sna, často se mu prý zdálo, že jej pronásledují...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.