150 let od narození Karla Macháčka: Díky němu máme karmu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

150 let od narození Karla Macháčka: Díky němu máme karmu!

Už ve 30. letech pražské koupelny měly ohřívače vody na plyn od Macháčka.
Už ve 30. letech pražské koupelny měly ohřívače vody na plyn od Macháčka. (Foto Mid. AI, Karma, Profimedia.cz, J. de Vojníkov, Magic Box)

Plynové opékače oplatek i topinek, pražiče kávy, cukrářské pece, udírenské rošty, ale hlavně průtokový ohřívač vody, jemuž dal název Karma! To byly vynálezy podnikatele Karla Macháčka z Bědovic. Ve vsi východně od Třebechovic pod Orebem přišel na svět před 150 lety.

Karma je zdarma, říkáváme, čímž máme na mysli buddhistický zákon příčiny a následku. Zároveň se nám ale vybaví třeba herec Jaroslav Dušek, jemuž ve filmu Pelíšky podpálí čupřinu právě průtokový ohřívač vody. Firmu český podnikatel, konstruktér a vynálezce Karel Macháček (1874 – 1954) založil roku 1910 v pražských Vysočanech a pojmenoval ji podle prvních slabik svého jména a příjmení.

Byť pocházel z malé vesničky, jeho talent mu zajistil kvalitní vzdělání na odborné průmyslové škole v Drážďanech. O vynálezcově životě se ví však jen málo, zejména o době před vznikem společnosti Karma. Snad jen to, že stejně jako technologie miloval i zapečené šťouchané brambory.

1999: Pelíšky

Pro nás je ale nejdůležitější jeho plochý nástěnný průtokový ohřívač. Macháček už jako podnikavý mladík pochopil, že rozrůstající se Praha (a s tím i plynofikace) bude chtít víc než litinové radiátory či stojací koupelnové ohřívače. A usnadnil nám život, zejména tam, kam dosud nevede potrubí teplé vody a elektřina je spíše pro svícení. Až příště otočíte kohoutkem, uslyšíte typické lupnutí plamínku hořáku karmy a do umyvadla začne téct horká voda, možná si na muže, který svůj osud spojil se zkrocenou mocí plynu, vzpomenete.

Dbal na servis a ochotu

Svou vysočanskou továrnu Karel Macháček v roce 1915 přesunul do Libně, poté k ní přidal v Českém Brodě další závod. „V něm pokračoval s vývojem a výrobou plynových vařidel, žehliček a sporáků s modelovnou, formovacími stroji a také vlastní smaltovnou,“ uvádí dnešní pokračovatelé značky Karma. Macháček ve svých firmách ve 40. letech minulého století zaměstnal na 150 kovodělníků a 22 úředníků. Dbal na záruční i pozáruční servis zboží a učil své pracovníky, že před zákazníky mají vždy vystupovat slušně a ochotně.

Princip dodnes používaný

Vysokou úroveň jeho spotřebičů i nápadů nejlépe demonstruje Macháčkova asi nejvýznamnější patentová přihláška z 31. května 1929 č. P 3889 – 29. „Přinesla řešení automatického otevírání přívodu plynu do hořáku průtokového ohřívače po otevření výtokového vodního uzávěru. Jedná se o známý a dodnes používaný princip,“ prozradili zástupci současné Karmy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.