Rodina Knápkova ze Šenova: Čtyři generace žijí s tanky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rodina Knápkova ze Šenova: Čtyři generace žijí s tanky

VOP CZ, s.p., je státní podnik a profiluje se v oblasti vojenské techniky, strojírenské výroby a vývoje.
VOP CZ, s.p., je státní podnik a profiluje se v oblasti vojenské techniky, strojírenské výroby a vývoje. (Foto Aha! – Karel Janeček a rodinný archiv)

Jejich osudem jsou tanky. Už čtyři generace rodinného klanu Jaroslava Knápka (52) totiž zasvětily život šenovskému vojenskému opravárenskému podniku. Pan Jaroslav si sám prošel všemi provozy a nyní má na starosti energetiku.

Jaroslav Knápek (52) zastupuje třetí generaci své rodiny ve zbrojním průmyslu. Ve firmě v Šenově u Nového Jičína začal jako topič i svářeč, dispečer a teď je vedoucí údržby. Zodpovídá za vše, co se týká tepla, stlačeného vzduchu, vody, plynu a čističky odpadních vod.

Začala to babička

„Jako Valaši jsme se přistěhovali po druhé světové válce coby dosídlenci a v podniku začala pracovat babička Jitka. Tradice se poté chopili její synové. Strýc Antonín, špičkový svářeč, a můj tatínek Jaroslav, elektrotechnik, dělal kabeláže pro tanky,“ vzpomíná na počátky Jaroslav Knápek. Pro stejný podnik dělá i bratranec Pavel, vývojový pracovník. „Syn Michal tu pracoval jako údržbář a výškový opravář. Praxi při studiu vysoké báňské ve fabrice dělali i synovci Jakub a Jan. Zapomenout nemohu na mého bratra Radka, obsluhuje svářecí roboty,“ vypočítává Jaroslav Knápek.

Vůně oceli

Jak říká, už jako kluka jej vojenská technika zcela pohltila a fascinovala. „Vůně nafty, oceli a vazelíny, rachot, když turbo motory tanků zapískají, když ta masa oceli letí terénem. To už nás táta a babička učili milovat, pořád cítím to nadšení jako v dětství, když nás otec brával na tankodrom,“ říká se vzrušením v hlase Jaroslav.

Stavovská čest

„Rodiče nás vychovávali v duchu stavovské cti – přeloženo do valaštiny: za prdelí čisto,“ směje se Jaroslav Knápek. Co všechno spojuje rodinu, která propadla firmě na výrobu vojenské techniky i tanků? „Všechny naše profese vyžadují to, co i moje koníčky. Přesnost a rozvahu, koordinaci oka a ruky, do toho je to taky obrovská srdcovka,“ vyznává se.

Je i parašutistou...

Jaroslav Knápek je rovněž příznicem skoků padákem. „Na letišti jsem si našel i mou manželku Martinu, máme dvě skvělé děti, syna Michala a dceru Veroniku.“ Postupem času ovšem vášeň pro parašutismus nahradila závodní střelba.

...a také střelcem

Už jako kluk se chodil na střelnici zdokonalovat. Dnes sbírá medaile a poháry v tomto sportu na úrovni mistrovství republiky. „Střelbu vyučuji přes firmu, kterou jsme se synem Michalem, též závodním střelcem, založili. V klubu SSK Sedlnice je předsedou, kde také učí střelbu děti, ale i dospělé,“ konstatuje Jaroslav Knápek.

Peče doma chleba

V době, kdy manželce Martině zjistili citlivost na lepek, začal Jaroslav Knápek dokonce péct domácí chleba. „Z pohankové i jáhlové mouky, za 3,5 hodiny je pecen hotový. Je to výhodné třeba na chatě, to se nemusí chodit pro pečivo do obchodu,“ říká. Má slabost pro ostré pokrmy, nakládá zeleninu (jedničkou je kimchi, korejský salát plný vitaminů), suší si maso a miluje grilování.

Co je VOP CZ

VOP CZ, s. p., se sídlem v Šenově u Nového Jičína je státní podnik založeným Ministerstvem obrany České republiky pro oblast výzkumu, vývoje, výroby a obchodování s vojenským materiálem. Podnik vychází ze základů Vojenského opravárenského podniku 025 Nový Jičín založeného v roce 1946 zejména pro opravy tanků a pásových vozidel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.