Leopard v akci: Těžká armádní technika i historický souboj | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Leopard v akci: Těžká armádní technika i historický souboj

Hlavním tahákem byl Leopard 2A4, úderná síla 73. tankového praporu.
Hlavním tahákem byl Leopard 2A4, úderná síla 73. tankového praporu. (Foto Aha! – M. Protivanský, ČTK/V. Šimánek)

Tanky ženoucí se proti sobě, výstřely z děl a v ochozech tisíce návštěvníků. Tankový den Vojenského technického muzea předvedl kus historie i nejnovější hvězdu české armády.

Nejprve zazněly hymna a slavnostní salva, pak už přišla chvíle, na kterou všichni čekali. Pod vlajkou NATO do terénu vyrazil tank Leopard 2A4. Německý stroj, kterých dostala Armáda ČR 14 kusů loni v prosinci jako náhradu za tanky darované Ukrajině. „Jsme první akcí, na které se k němu veřejnost dostala do bezprostřední blízkosti,“ sdělila Aha! mluvčí Vojenského historického ústavu Olga Šámalová.

Hned nato areálem projely stroje, používané okupačními vojsky v roce 1968. Přítomní si mohli vychutnat přelety vojenského vrtulníku a historických letounů, došlo i na bojovou ukázku. Diváci se na chvíli přesunuli do Itálie za druhé světové války, před jejich zraky se střetly americké a německo-italské jednotky.

Dorazil i prezident

Tankový den v Lešanech si nenechala ujít ministryně obrany Jana Černochová (49, ODS) ani vrchní velitel našich vojsk, prezident Petr Pavel (61).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.