Vesnice roku Stanislavice: Místo peněz na kanalizaci dostali tank | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Vesnice roku Stanislavice: Místo peněz na kanalizaci dostali tank

Tank nebyl nikdy účastníkem bitevní vřavy.
Tank nebyl nikdy účastníkem bitevní vřavy. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Ne vždy se zaradujete, když se vám podaří pokořit konkurenci. Jak se ale museli cítit ve Stanislavicích, když jim před lety místo kýžených peněz na kanalizaci »nadělili« sovětský tank.

Nenápadně u silnice z Havířova na Český Těšín se ukrývá na podstavci sovětský tank T-34. Dostal se tam naprosto nezvyklým způsobem. Koncem 60. let minulého století se tehdy samostatné Stanislavice zúčastnily soutěže o vesnici roku. Porotci měli za úkol vyhodnotit, jaký vedli účastníci soutěže kulturní a společenský život i jak se zhostili brigád v takzvaných akcích Z, při nichž trávívali volný čas při společných bezplatných stavbách i údržbových pracích pro obec spolu se sousedy. „Starostou byl tehdy Josef Toman, který se těšil, že jakožto vítězná obec získají Stanislavice 150 tisíc korun. To byly tehdy obrovské peníze a obec je nezbytně potřebovala na stavbu kanalizace. Přes všechny vynikající výsledky a také vítězství se nedočkaly,“ píše v kronice historik Petr Beck. Nakonec nezbylo, než aby obec vybudovala kanalizaci za svoje a na náves přibyl za odměnu tank T-34. Stanislavicím ho daroval vojenský útvar ze slovenského Martina, jak ukazuje pamětní deska. »Čest a sláva hrdinům práce i boje!« stojí dodnes na podstavci, který místní lidé k tanku dostavěli později. Jak jinak, opět v akci Z.

Danajský dar

Starosta Josef Toman zpočátku nevěděl, co si s darem, zasluhujícím přívlastek danajský, počít. Nakonec zvítězila myšlenka, že bude sloužit jako památník osvobození obce. A aby na něj bylo dobře vidět, umístili jej v roce 1968 na prostranství přímo ve středu obce. Sloužil ke kladení věnců během nejhrůznějších oslav.

80 tisíc odmítli

V roce 2003 chtěl bojové vozidlo koupit do své sbírky podnikatel Josef Czudek z Hrádku, avšak českotěšínská radnice, pod kterou obec spadá, jeho nabídku 80 tisíc zamítla. Takže nyní dalších 20 let chátrá. + foto tank2 Na větru a dešti rezne.

V boji nikdy nebyl

Stanislavický tank se nikdy neúčastnil žádného boje a podle zmíněného historika z Muzea Těšínska byl vyrobený krátce po ukončení 2. světové války jako dílo slovenských zbrojařů, kteří si za předlohu vzali novější verzi tanku výzbroje Rudé armády. A jelikož nebyl zcela funkční, vojsko ho vyřadilo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.