Putin si sype popel na hlavu: Poslání tanků do Prahy byla chyba | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Putin si sype popel na hlavu: Poslání tanků do Prahy byla chyba

Ruský prezident Putin.
Ruský prezident Putin. (Foto Aha! – M. Protivanský, Reuters, Profimedia.cz)

Letos uplynulo 55 let od invaze vojsk Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem do Československa. Včera se k tomu nečekaně vyjádřil i ruský prezident Vladimir Putin (70). A prohlásil, že poslání tanků do Prahy byla chyba.

„Dávno jsme uznali, že tato část politiky Sovětského svazu byla chybná a vedla pouze k napětí ve vztazích,“ řekl podle agentury TASS Putin. Kromě pražských srpnových událostí roku 1968 měl na mysli i invazi do Budapešti v říjnu 1956. „V oblasti zahraniční politiky nelze dělat nic, co je v jasném rozporu se zájmy jiných národů,“ řekl ruský prezident. Podle něj stejnou chybu, kterou činilo vedení Sovětského svazu, nyní dělá Západ. Putin se věnoval i válce na Ukrajině. Podle něj Kyjev bude jednat o míru až tehdy, kdy mu dojdou zdroje. Rusko pak podle vládce Kremlu nemůže přestat bojovat, dokud Kyjev vede protiofenzivu.

Proč vlastně šéf Kremlu slova včera vyřkl, když je Česko na seznamu nepřátelských zemí? Podle politického geografa Michala Romancova rozhodně nejde o snahu o narovnání vztahů na lince Moskva-Praha. „Je to pozice, kterou zastával už před 15 lety. Tehdy tvrdil, že dnešní Ruská federace nenese žádnou právní odpovědnost na okupaci, ale pouze morální,“ míní Romancov. Podle něj je třeba vnímat tato slova v celém kontextu, kdy se Západ snažil přirovnat k SSSR. „Je zajímavé, že tuto sovětskou chybu okamžitě obrátil proti Západu, primárně proti USA,“ vysvětluje Romancov.

Setkání diktátorů

Za Putinem včera dorazil do Ruska pancéřovým vlakem severokorejský vůdce Kim Čong-un (39). Podle informací listu The New York Times spolu chtějí oba diktátoři řešit dodávku dělostřeleckých granátů a protitankových střel, které by Pchjongjang prodal Moskvě. Kim naopak bude chtít po Putinovi potravinovou či energetickou pomoc.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.