Záhada nepovedeného puče: Proč Putin utekl z Moskvy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Záhada nepovedeného puče: Proč Putin utekl z Moskvy?

Prigožin versus Putin: Co se dělo?
Prigožin versus Putin: Co se dělo?  (Reuters)

Kam zmizel ruský prezident Vladimir Putin (70), když se jeho »přítel« Jevgenij Prigožin (62) rozhodl táhnout na Moskvu? Údajně byl celou dobu ve své kanceláři v Kremlu. Jenže letecké radary ukázaly, jak jeho iljušin vzal roha!

Po dvou dnech mlčení včera Prigožin poslal svým příznivcům na Telegramu audio nahrávku. V té podle agentury Reuters komentuje své tažení na Moskvu. Jeho cílem prý nemělo být svrhnout ruské vedení, ale ukázat na závažné problémy v Rusku. Neupřesnil však, kde se nyní nachází. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova už se ale přesunul do Běloruska.

Útěk z Moskvy?

Ještě v sobotu ráno přitom Prigožin oznámil, že míří se svými muži na Moskvu a chce svrhnout vedení země. O pár hodin později vystoupil ruský prezident v televizi a označil kroky šéfa žoldácké Wagnerovy skupiny za zradu. Po těchto slovech se ale po Putinovi slehla zem. „Ve 14:16 odstartoval z letiště Vnukovo vládní letoun Il- 96-300PU (prezidentské letadlo – pozn. red.) směřující k Petrohradu,“ napsal běloruský web Gajun na základě informací ze stránek Flightradar. Tento letoun pak zmizel z radarů nad Tverskou oblastí, kde má být jedno z Putinových sídel. Zda byl »car« opravdu na palubě, se nepodařilo prokázat.

Putin v televizním projevu nazývá vzpouru Wagnerovců „zradou“

Video se připravuje ...

Jedno letadlo za druhým

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v sobotu zprávu o útěku popřel se slovy, že prezident pracuje v Kremlu. Žádnou fotografii ani záběr z pracovny ruské hlavy státu ale jako důkaz nezveřejnil. Putinovo letadlo ovšem nebylo jediné, které v době vzpoury bylo zachyceno na nebi. Ve vzduchu byl také stroj přidělený expremiérovi Dmitriji Medveděvovi (57), současnému předsedovi vlády Michailu Mišustinovi (57) či vicepremiérovi Denisu Manturovi (54). Všechny iljušiny byly zachyceny, jak letí pryč z Moskvy směr Petrohrad.

ŠÉF NATO: SLABOST V KREMLU

Víkendové události kolem »puče« v Moskvě jsou vnitřní záležitostí Ruska. Včera to prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg (64). „Akce poukázala na slabost ruského vedení,“ řekl šéf Severoatlantické aliance při návštěvě Litvy. Podle něho bude ale NATO vše nadále monitorovat.

STÍHÁNÍ POKRAČUJE

Ruská tajná služba FSB navzdory oznámené dohodě oficiálně stále vyšetřuje Prigožina kvůli podezření z organizování ozbrojené vzpoury. Potvrdila to v pondělí ruská státní agentura TASS s odvoláním na svůj zdroj blízký generální prokuratuře.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.