12 měsíců války ve 12 milnících! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

12 měsíců války ve 12 milnících!

Lidé v ukrajinském Charkově se loučí se svými blízkými - oběťmi války
Lidé v ukrajinském Charkově se loučí se svými blízkými - oběťmi války (Reuters)

Potoky krve, zničená města, hromady obětí a nářek přeživších... Kreml na Ukrajině přesně před rokem rozpoutal největší evropskou řež od druhé světové války. Výrazně zasáhla i do života v Česku. Jak se postupem času vyvíjela, od začátku ruské invaze až po návštěvu amerického prezidenta v Kyjevě, se dozvíte v následujícím unikátním přehledu.

1.Únor 2022

Nad ránem 24. února ruský prezident Vladimír Putin oznámil invazi slovy o „speciální vojenské operaci k denacifikaci Ukrajiny“. Pár minut poté dopadly první rakety na Kyjev, Charkov, Oděsu a Donbas. Vojáci agresora vstoupili na Ukrajinu z Ruska, Běloruska i okupovaného Krymu. Obyvatelé země začali prchat na západ, další se schovávali v leteckých krytech. Obsadit Kyjev za dva dny měl dopomoci výsadek na nedalekém letišti. Zde zničili největší letadlo na světě – Antonov An-225 Mriya. Zlomit obranu ukrajinského hlavního města se Rusům ale nepovedlo. Do obklíčení se dostal Mariupol a 27. února pronikly ruské jednotky do města Buča v Kyjevské oblasti.

2. Březen 2022

První a na dlouhou dobu poslední větší úspěch ruské ofenzivy nastal, když se 2. března vojákům Kremlu podařilo z Krymu překročit řeku Dněpr a obsadit město Cherson. Naopak u Kyjeva utrpěla ruská armáda zničující ztráty poté, co se jí zasekl 64kilometrový konvoj vojenské techniky. Premiér Petr Fiala (58, ODS) s premiéry Polska a Slovinska navštívil 15. března Kyjev. Den poté dopadla raketa na mariupolské divadlo a pod troskami zahynulo téměř 600 ukrajinských civilistů. Od 20. března ukrajinské síly, kterým západní země včetně Česka začaly dodávat zbraně a munici, podnikaly protiútoky v okolí Kyjeva a do konce března získaly zpět pod kontrolu i Buču.

Ukrajinský voják poznal v ženě svou babičku

Video se připravuje ...

3. Duben 2022

Ukrajina opět ovládla celou Kyjevskou oblast, 2. dubna přicházejí první zprávy z Buči o masovém zabíjení civilistů. Mrtvoly byly ponechány i na ulicích, další byly nalezeny ve sklepě či v masových hrobech. Ty čítaly až 400 těl. Komisař OSN zdokumentoval vraždy civilistů, včetně hromadných poprav, v nejméně 73 případech. Řada těl nesla stopy mučení. Dne 13. dubna dvě ukrajinské protilodní střely Neptun v Černém moři zasáhly a potopily ruský křižník Moskva, který v počátku invaze ukrajinští obránci poslali „do p*dele“. Poprvé dopadly ukrajinské rakety na ruské území – do Belgorodské oblasti. V Mariupolu se obrana stáhla do železáren Azovstal.

4. Květen 2022

První ruské jednotky pronikly 4. května do Azovstalu, Ukrajinci jej i přes vysílení a nedostatek zásob bránili až do 16. května, kdy generální štáb oznámil, že „splnili svůj bojový úkol“. Zbylí obránci po téměř tříměsíčním obklíčení padli do ruského zajetí. Po neustávajícím bombardování od počátku války bylo zničeno na 90 % všech budov města Severodoněck.

5. Červen 2022

Počátkem června Spojené státy odsouhlasily vyslání svých raketových systémů M142 HIMARS pro ukrajinské bojovníky. Fronta se zastavila na jihu i východě, Charkov se stal terčem neustálého bombardování. Ruské rakety zasáhly 27. června obchodní centrum ve městě Kremenčuk a zabily 27 lidí.

Dívka (†6) se ukrývala se svojí babičkou ve sklepě.

Video se připravuje ...

6. Červenec 2022

V Doněcké oblasti byli zatčeni a odsouzeni k smrti čtyři za Ukrajnu bojující Britové. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil stažení armády z města Lysyčansk, čímž se dostala celá Luhanská oblast pod ruskou kontrolu. Ukrajina s Ruskem uzavřela 22. července dohodu o uvolnění blokády oděského přístavu k vývozu obilí. Koncem července explodovalo vězení Olenivka, v němž byli drženi obránci Azovstalu, 53 jich zemřelo a 75 bylo těžce zraněno. Rusko i Ukrajina se navzájem obvinily z útoku.

7. Srpen 2022

Dne 9. srpna podnikla Ukrajina úspěšný útok na letiště Novofedorivka na Krymu, zdemolovala devět letadel. Ruská raketa v noci 17. srpna kompletně zničila několikapatrový bytový dům v Charkově. V troskách zemřelo 12 lidí včetně dítěte, dalších 20 bylo zraněno. V Rusku vybouchlo auto s Darjou Duginovou (†29), dcerou propagandisty Alexandra Dugina. Ukrajina zapojení do útoku popřela.

8. Září 2022

Začala velká ukrajinská protiofenziva Dne 10. září dostali Ukrajinci zpět pod kontrolu města Izjum a Kupjansk v Charkovské oblasti. Během několika málo dní obránci získali zpět na šest tisíc kilometrů území a v Charkovské oblasti zatlačili Rusy až za hranice. Vladimír Putin oznámil 21. září mobilizaci. Do konce měsíce opustilo vlast na 200 tisíc Rusů.

9. Říjen 2022

Rusko není schopno na ukrajinský postup reagovat na frontě, místo toho útočí raketami a sebevražednými drony na civilní cíle a infrastrukturu země. Na pomoc Ukrajině vyslaly Spojené státy další 4 HIMARSy, Česko poskytlo k opravení a používání 90 tanků T-72. Vladimir Putin oznámil anexi Luhanské, Doněcké, Chersonské a Záporožské oblasti. Ukrajinské síly podnikly 8. října přesný úder na Krymský most, spojující okupovaný poloostrov s Ruskem. V odpovědi na jeho poškození nechal Putin následující den silně bombardovat celé území Ukrajiny.

10. Listopad 2022

Rusko oznámilo úspěšný konec mobilizace, podle oficiálních plánů mělo být branců 300 tisíc, mobilizovaných bylo nakonec ale až půl milionu. Povoleno bylo verbovat i mezi vážnými zločinci ve věznicích. 9. listopadu se ruské síly stáhly z části Chersonu za řeku Dněpr. O dva dny později do města dorazili ukrajinští vojáci. Jedna ukrajinská protivzdušná raketa systému S 300 dopadla do Polska a zabila dva civilisty. V důsledku poškození z ostřelování jsou v zemi problémy s dodávkami energií.

Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?

Video se připravuje ...

11. Prosinec 2022

Ruská armáda zintenzivnila útoky na město Bachmut. Vladimír Putin po desetiměsíční válce přiznává, že „speciální operace“ trvá déle, než se předpokládalo, a situace s anektovanými územími je „komplikovaná“. Spojené státy oznámily, že Ukrajině poskytnou obranný systém Patriot.

12. Leden 2023

Ukrajinský raketový útok na kasárny ve městě Makajevka zabil 1. ledna 2023 až 400 ruských vojáků a další tři stovky zranil. Rusové přiznali 89 mrtvých. Vladimír Putin nařídil armádě klid zbraní na pravoslavné Vánoce (6. – 7. ledna), ani jedna strana ho ale nedodržovala. Německo rozhodlo o vyslání 14 moderních tanků Leopard 2 a dovolilo jejich vyslání i spojencům. Dohromady bylo přislíbeno 100 tanků Leopard ze 12 států a už počátkem ledna na nich začali Ukrajinci trénovat v Polsku. Při dalším hromadném raketovém útoku narušily ruské střely vzdušný prostor Moldavska. 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.